Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dr. Mihai Craiu, despre depistarea copiilor cu anxietate și depresie: „E necesar un mic chestionar de triaj la prezentarea la urgență”

child-2122019_1920.jpg

Image source: 
pixabay.com

Medicul pediatru Mihai Craiu, de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ” Alessandrescu-Rusescu" din București, consideră că ar fi necesar un triaj al copiilor care se prezintă cu diferite probleme la camerele de gardă ale unităților sanitare. Și asta, pentru a depista copiii cu anxietate și depresie. Potrivit medicului, la spital ajung copii "cu patologie care mimează accidente vasculare sau dureri coronariene sau toată patologia de la bunicii cu care stau". Chestionarul ar trebui atașat fișelor de prezentare, a spus medicul Mihai Craiu în cadrul unei dezbateri organizate de Salvați Copiii, tema fiind  efectele pandemiei asupra copiilor. 

 

Peste 90% dintre copiii care au apelat, în ultimul an, la consiliere psihologică în cadrul Organizației Salvați Copiii s-au confruntat cu tulburări emoționale generate de pandemie și restricțiile sociale luate în contextul acesteia, transmite Organizația Salvați Copiii România.

Medicul pediatru Mihai Craiu, de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului”Alessandrescu-Rusescu din București consideră că ar fi necesar un chestionar de triaj pentru a identifica copiii care au elemente de anxietate și depresie atunci când aceștia se prezintă cu diferite probleme la camera de gardă, care să fie atașat fișelor de prezentare. Medicul a vorbit, în cadrul unei dezbateri organizate de Salvați Copiii, despre exemplul spitalului de copii din statul Colorado, care a decretat stare de urgență pentru probleme psihiatrice.

"Cred că este necesar să fie anexat fișelor de prezentare la urgență un mic chestionar de triaj pentru a identifica copiii care au elemente de anxietate și depresie. Pentru că cei mai mulți din acești copii emit tot felul de semnale disperate pe care noi adulții nu le percepem. Nu trebuie să înceapă neapărat cu lipsa de la școală sau rezultate școlare proaste ca să ne dăm seama că este ceva în neregulă cu copilul. Lucrurile par un pic scăpate din mână, pentru că și noi adulții suntem mai triști. Din când în când trebuie să facem un screening proactiv fără a presupune că sunt bine copiii. Americanii au sugerat un chestionar cu 7 itemi simpli care pot identifica depresia și anxietatea și eventual referi acești copii pentru niște programe extra-școlare care să se adreseze strict sufletului, fără a îi scoate din context, pentru că dacă sunt priviți altfel fenomenul de bullying se va accentua. Cert este că la noi la urgențe vin în fiecare zi copii cu patologie care mimează accidente vasculare sau dureri coronariene, toată patologia de pe la bunicii cu care stau. Sunt o oglindă fidelă a angoasei noastre a adulților și cred că este momentul să îi scoatem afară, să se joace, să facă împreună ceva. Și să ne gândim mai bine cum facem să prevenim o nouă recrudescență a cazurilor de coronavirus.", a precizat medicul Mihai Craiu, în cadrul dezbaterii „Tulburari psihoemoționale la copii în contextul pandemiei”, organizată online, săptămâna trecută, de Organizația Salvați Copiii România. 

Emisiuni disponibile : https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm

 
Sănătatea FM - ediția din 9 iunie 2021