Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zebra | Noaptea Filosofiei la Timisoara

Invitata - Tilla Rudel, directoarea Institutului Francez din Timișoara.

Institutul Francez din Timișoara vă provoacă, pe 25 iunie, la o noapte de reflecție după această perioadă dezechilibrantă prin care am trecut cu toții. Noaptea Filosofiei – un eveniment de amploare internațională, care a cunoscut un enorm succes la Paris, Londra, Berlin sau New York – ajunge astfel pentru prima oară și în România, în viitoarea Capitală Europeană a Culturii 2023.

Inițiativa îi aparține noii directoare a Institutului Francez din Timișoara, Tilla Rudel, care a organizat anterior cinci ediții ale evenimentului la Tel Aviv. Intregul eveniment este gândit ca un parcurs nocturn, filosofic și festiv care pornește de la Institutul Francez spre alte trei locații din oraș: FaberLa Două Bufnițe și Facultatea de Arte, unde, cu participarea extraordinară a unor filosofi și intelectuali din România, Franța, Belgia și Germania, se vor desfășura dezbateri, conferințe, proiecții, spectacole și performance-uri. Printre cei peste 30 de invitați selectați de curatorii evenimentului – Joseph CohenRaphael Zagury-Orly și Cornel Moraru, se numără: Monique Canto-Sperber, Jean-Luc Marion, Barbara Cassin, Alain Fleischer, Gisèle Sapiro,  Edwige Chirouter, Nicolas de Warren, Manon Garcia, Emanuele Coccia, Jochen Hörisch, Susan Neiman, Jochen Hörisch, Ciprian Mihali, Cristian Iftode, Doru Căstăian, Florin Lobonț, Claudiu Mesaroș, Oana Camelia Șerban, Ruxandra Demetrescu, Emilian Mihailov.

Tematicile abordate merg de la artă la ecologie, de la etică la politică și religie, atingând problemele acute ale societății de azi, precum:  raportului cu mediul nostru natural și societal; etica inteligenței artificiale; consimțământ, etică și sex; libertatea de exprimare în epoca „fake news-urilor”, a conspiraționismului și a populismul; rolul artei în societățile noastre; filosofia modei; statutul religiei în diferitele organizații politice; relația cu istoria noastră comună, cu trecutul nostru european și cu viitorul nostru în lume.

Pentru că filosofarea este o abilitate înnăscută a celor mici, în cadrul evenimentului vor avea loc ateliere de filosofie care le sunt special dedicate copiilor și adolescenților. 

O serie de evenimente speciale completează programul Nopții Filosofiei la Timișoara: o conferință performativă despre DJ-ing cu unul dintre cei mai apreciați DJ din România, un spectacol de dans, o proiecție de film inedită și multe altele.

 

Toate editiile emisiunii Zebra le puteti gasi la http://www.rfi.ro/tag/zebra.