Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Delta Plus, noua mutație a variantei indiene a SARS-CoV-2

pins-4970277_1920.jpg

Image source: 
pixabay.com

Delta Plus, o mutație a variantei indiene Delta a Sars Cov 2, câștigă tot mai mult teren. În India sunt deja peste 20 de cazuri, în timp ce mutația a fost identificată în alte 9 state printre care Polonia, Elveția, Marea Britanie sau Portugalia. Vorbim despre o mutație care se transmite cu ușurință, provoacă mai multe cazuri severe și reduce eficiența vaccinurilor sau tratamentelor. 

Majoritatea celor 22 de cazuri de infectare cu varianta Delta Plus sunt în statul indian Maharashtra, epicentrul pandemiei în India, alte câteva fiind confirmate în statele Kerala şi Madhya Pradesh, potrivit secretarului federal indian pentru sănătate, Rajesh Bhushan. Însă ministrul sănătăţii din Maharashtra, Rajesh Tope, a precizat că numai în capitala acestui stat indian, Mumbai, au fost confirmate 21 de cazuri de Delta Plus în urma secvenţierii genomului. 

Variantă apropiată celei care se răspândește masiv pe glob, la ora actuală, Delta Plus a fost deja identificată în 9 alte ţări în afara Indiei- USA, Marea Britanie, Portugalia, Elveția, Japonia, Polonia, Nepal, Rusia și China, în timp ce varianta originală a ajuns deja în peste 80 de țări, potrivit BBC.

În România, până acum au fost depistate 35 de cazuri de infecție cu tulpina originală- Delta-, însă nu este exclus să avem și Delta Plus, având în vedere că  la noi secvențierea genomică a virusului nu este o procedură de rutină, spune la RFI, medicul și cercetătorul Octavian Jurma, invitatul emisiunii Sănătatea FM. 

Emisiuni disponibile : https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm

 
Sănătatea FM, ediția din 23 iunie 2021