Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce s-a schimbat de la 1 iulie în sistemul asigurărilor de sănătate

financial-4560047_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

De la 1 iulie, românii care vor să se interneze într-un spital privat vor fi informați cu privire la suma pe care trebuie să scoată din buzunar pe lângă ceea ce le poate deconta statul. Li se va face o ofertă cu costurile estimative, valabil 5 zile lucrătoare, perioadă în care pacientul trebuie să se gândească dacă acceptă sau nu. Măsura se regăsește într-o ordonanță de urgență adoptată recent de Executiv. Ce aduce nou acest document? Transparența, lucru care nu se regăsește și la spitalele publice. 

De la 1 iulie, spitalele private aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate pot percepe o contribuţie personală de la pacienţii care optează să acceseze servicii de spitalizare în aceste unităţi. În acest sens, au fost introduse reglementări clare, „care vor proteja drepturile pacienţilor şi le vor oferi predictibilitate” asupra costurilor:

  • Consimţământul exprimat în scris al asiguratului sau reprezentantului legal al acestuia cu privire la serviciile spitaliceşti medicale şi nemedicale pe care urmează să le primească de la furnizorii privaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate şi costurile asociate acestora;
  • Devizul estimativ înaintat pacientului la prezentarea acestuia la furnizor, cu valabilitatea de 5 zile lucrătoare de la data înmânării acestuia pacientului. Documentul va cuprinde costurile medicale directe estimate pentru rezolvarea cazului şi costurile serviciilor suplimentare estimate (medicale şi nemedicale);
  • Decontul eliberat la externare.
  • Acces mai ușor la analize și investigații gratuite

Conform CNAS, printre noile reglementări se numără şi asigurarea unui pachet de prevenţie comprehensiv pentru adultul asimptomatic cu vârsta de peste 40 de ani, care prevede până la trei consultaţii pentru evaluarea riscului, intervenţia asupra factorilor şi obiceiurilor de viaţă care determină riscurile, precum şi monitorizarea pacienţilor. Pentru a asigura accesul la investigaţiile recomandate de medicul de familie în cadrul consultaţiilor de prevenţie, acestea pot fi efectuate de furnizori aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate şi peste valoarea de contract.

De asemenea, a crescut numărul consultaţiilor la domiciliu acordate de medicul de familie pentru un asigurat înscris pe lista proprie. Astfel, de la 1 iulie se decontează o consultaţie la domiciliu pe lună pentru toate tipurile de afecţiuni cronice/asigurat (în prezent se decontează maximum patru consultaţii/an pentru bolile cronice).

Medicii de familie pot acorda noi servicii, conform curriculei de pregătire, pentru pacienţii din listele proprii: spirometrie, măsurarea ambulatorie a tensiunii arteriale timp de 24 de ore, măsurarea indicelui de presiune gleznă - braţ, efectuare şi interpretare EKG pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate. Totodată, a fost introdusă o nouă consultaţie la domiciliu pentru urmărirea lăuzei la 4 săptămâni de la naştere, în plus faţă de consultaţia la domiciliu de care aceasta beneficiază la externarea din maternitate.

„Având în vedere efectele pe termen lung constatate la pacienţi după infecţia cu virusul SARS CoV-2, în special la nivel pulmonar şi cardiac, medicii specialişti cardiologi şi pneumologi vor putea recomanda acestora servicii conexe actului medical furnizate de fizioterapeuţi, precum şi de psihologi în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie”, se arată în comunicaul CNAS. 

În momentul de față, Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează unui spital privat aceeași sumă pe care o decontează unui spital public, însă ponderea fondurilor pe care un spital public le primește de la Casă a scăzut încet-încet, tocmai pentru că există și alte surse de finanțare. Cum ar fi, autoritățile locale.  

" Aici intervine problema majoră a sistemului, în momentul de față se rezolvă doar pentru spitalele private.", spune drCosmin Alexandrescu, președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator, invitatul emisiunii Sănătatea FM. Potrivit noului contract cadru, care reglementeaza acordare asistentei medicale, din 2022, contribuția personală se va extinde și pentru analize și investigații medicale. Practic, o persoană asigurată va plăti , uneori, de două ori- asigurarea de sănătate și a doua oară,  contribuția personală. 

"Banii decontați de Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu acoperă costul real al serviciilor medicale. Pacientul va plăti de două ori, pentru că prima plată pe care o face este insuficientă pentru serviciile de care beneficiază. Să nu uităm că în România avem un sistem de asigurări de sănătate care se bazează pe principiul solidarității și subsidiarității. Adică, plătesc toți cei care conform legii trebuie să plătească, dar de beneficiat, beneficiază cine are nevoie.", mai spune dr. Cosmin Alexandrescu. 

 

Emisiuni disponibile : https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm

 
Sănătatea FM, ediția din 30 iunie 2021