Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zebra | Despre expoziţia „Excelenţe italiene. Noua generaţie de ilustratori pentru copii”

​În perioada 8 iulie – 12 septembrie, va fi deschisă în Parcul Nicolae Iorga din Bucureşti expoziţia „Excelenţe italiene. Noua generaţie de ilustratori pentru copii”, prezentată de Ambasada Italiei în România şi Institutul Italian de Cultură. Expoziţia organizată de Bologna Children’s Book Fair şi promovată de Regiunea Emilia-Romagna şi de Ministerul italian al Afacerilor Externe şi al Cooperării Internaţionale, prezintă o selecţie de ilustraţii realizate de 20 dintre cei mai apreciaţi tineri ilustratori italieni de cărţi pentru copii.

Vorbim cu Alice Rubini, sefa Biroului economic si comercial al Ambasadei Italiei la Bucuresti.

„Excelenţe Italiene”, expoziţia internaţională care prezintă o panoramă a ilustraţiilor pentru copii, a ajuns la cea de-a treia ediţie. Prima a dus în jurul lumii ilustratori recunoscuţi la nivel internaţional, cea de-a doua a fost un omagiu adus lui Gianni Rodari, în timp ce a treia este dedicată tinerilor ilustratori (cu vârste cuprinse între 23 şi 35 de ani) care s-au făcut remarcaţi pentru calitatea desenelor lor, originalitatea conţinutului şi pentru capacitatea de a crea un dialog între texte şi imagini într-un fel unic şi personal.

Popasul de la Bucureşti se diferenţiază prin locaţia unică: parcul Nicolae Iorga este situat în una din zonele cele mai pline de vivacitate ale oraşului, un spaţiu verde plin de copii şi de tineri, publicul obişnuit al expoziţiei, dar şi de locuitori din cartier aflaţi în căutarea liniştii şi relaxării. Ambasada italiană şi Institutul de Cultură au profitat de acest prilej pentru a-i prezenta publicului larg ilustraţiile uimitoare ale tinerilor artişti italieni, cu respectarea regulilor sanitare.

Expoziţia prezintă opere realizate de douăzeci de artişti, selecţionaţi din rândul celor mai promiţătoare personalităţi: Giacomo Agnello Modica, Andrea Antinori, Michael Bardeggia, Beatrice Cerocchi, Marianna Coppo, Francesca Corso, Cecilia Ferri, Chiara Ficarelli, Marta Pantaleo, Giulia Pastorino, Irene Penazzi, Alice Piaggio, Camilla Pintonato, Michelangelo Rossato, Veronica Ruffato, Lorenzo Sangio, Francesca Sanna, Luca Tagliafico, Giulia Tomai, Veronica Truttero. Uneori, operele lor depăşesc graniţele tradiţionale ale cărţilor pentru a acoperi pereţi întregi sau pentru a fi transformate în postere, pot fi găsite în reviste sau pe internet. Unul dintre artişti a fost selecţionat pentru premiul Kate Greenaway Medal; mulţi se numără printre artiştii selecţionaţi în cadrul Expoziţiei Ilustratorilor de la Bologna Children’s Book Fair; alţii abia şi-au făcut cu hotărâre apariţia în universul publicaţiilor pentru copii.

Fiecare artist este reprezentat printr-o ilustraţie, selectată pentru a arăta tehnica individuală şi a evidenţia poetici vizuale capabile să interpreteze clasicul, de la poveşti până la Dante, şi să creeze propuneri editoriale noi şi surprinzătoare. Stăpânirea artei desenului, originalitatea şi experienţa îi vor transforma în viitoare puncte de referinţă în istoria ilustraţiei italiene.

Expoziţie organizată de: Bologna Children’s Book Fair / Bolognafiere.

Toate editiile emisiunii Zebra le puteti gasi la http://www.rfi.ro/tag/zebra