Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Costel Negricea – Despre viitor la Universitatea Româno-Americană

Cuvântul este magie. Cuvintele pe care le citiţi chiar acum, trezesc ceva în voi. Fiecare cuvânt produce în noi o rezonanţă cu accente magice. Această vrajă încearcă poeţii să capteze în poeziile lor. Şi tot cu acest fel de vrajă se ocupă tehnologiile viitorului. 

Când ceva depăşeşte puterea ta de a înţelege, numeşti acel ceva « miracol ». Dar când înţelegi acel ceva, îl faci al tău, te înstăpâneşti asupra lui şi îl aduci în lumea ta. Asta fac tehnologiile viitorului : extrag lucrurile din imaginaţia noastră şi le aduc în lumea în care trăim. Un miracol înţeles devine tehnologie.

Coloana vertebrală care susţine toate variantele noastre de viitor stă închisa într-un verb care aproape s-a banalizat : « a învăţa ». Educaţia nu este un moft, este portalul către viitor, este cel mai frumos fel în care fiinţa umană poate să crească. Şi doar crescând poţi fi viu. Rădăcina cuvântului ne revelează secretul lui ascuns în plină lumină. În proto-indoeuropeană « a învăţa » vine din rădăcina « *deuk - » care înseamnă « a conduce ». A conduce  presupune că vei merge pe un drum care are o ţintă. 

A educa pe cineva înseamnă a-l conduce către propria lui ţintă. În latină, cuvântul « educare » este înrudit cu « educere » care este format din prepoziţia « ex », adică din, şi din verbul « ducere », care înseamnă a conduce. A educa înseamnă a susţine pe cineva să extragă din el puterea de a se conduce pe sine către ţintă lui. Sistemul de învăţământ din fiecare ţară este o fiinţă vie şi rostul lui este să dea putere copiilor noştri pentru a putea ajunge la ţinta care îi cheamă din propriul lor viitor.

De dimineaţa până seara aud, văd şi citesc în media din România despre dezastrul sistemului de învăţământ. Dar, dacă închizi televizorul şi ieşi afară, în lumea reală, ai să afli că lucrurile nu stau chiar aşa. Există în România locuri în care verbul « a educa » îşi găseşte sensul primar, acela de a conduce copiii noştri în propriul lor viitor.

Unul din aceste locuri este Universitatea Româno-Americană. Este o instituţie privată pe care am descoperit-o recent cu ocazia unui program de accelerare de start-up-uri gestionat de acceleratorul de afaceri Commons Accel. L-am invitat astăzi la emisiunea « Noi venim din viitor » pe Costel Negricea, rectorul Universităţii Româno-Americane. Ne-am întâlnit la o cafea şi am înţeles din primele minute că am de a face cu un om cu viziune şi pasiune pentru arta învăţării.

Universitatea Româno-Americană este o instituţie privată care îşi desfăşoară activităţile cu resursele pe care singură şi le procură. Este un sport extrem în România dar această universitate privată a reuşit să devină un reper pe harta învăţământului de calitate din Bucureşti. Mai multe despre Universitatea Româno-Americană puteţi afla la adresa : www.rau.ro

 

Toate edițiile emisiunii Noi venim din viitor: https://www.rfi.ro/tag/noi-venim-din-viitor

 
Noi venim din viitor - ediția din 9 iulie 2021