Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Introducere în istoria gustului, atelier la Fundaţia Calea Victoriei

istoria-gustului-760x500.jpg

Sursa imaginii: 
Fundatia Calea Victoriei (website)

Înainte de apariţia agriculturii şi domesticirea animalelor, gustul omului preistoric era determinat de dificultatea cu care îşi asigura grăsimile şi carbohidraţii necesari. Astăzi, ne începem dimineţile cu o omletă sau poate doar o cafea, la prânz luăm masa la restaurant sau un panino de la colţ, iar seara ieşim cu prietenii la sushi, pizza sau tacos. Schimburile culinare au fost o formă de contact între civilizaţii dintotdeauna. societatea industrială modernă făcând posibilă creşterea varietăţii dietei prin globalizare, în timp ce pe de altă parte a contribuit la micşorarea diversităţii alimentare generale. 

Fundația Calea Victoriei vă invită să înțelegeți mai bine gusturile, într-un atelier numit "Introducere în istoria gustului" programat în perioada 19 – 22 iulie. Pentru a vă face curioși, și astfel, să participați la acest atelier, în cadrul emisiunii RFI360, Valentin Panduru a vorbit cu Adriana Sohodoleanu, doctorand la Facultatea de Sociologie, absolvent Academia de Studii Economice, cu o bogata experiență în administrarea unei cofetarii artizanale, sau organizare de evenimente corporate.

"Schimburile culinare au fost o formă de contact între civilizaţii dintotdeauna. societatea industrială modernă făcând posibilă creşterea varietăţii dietei prin globalizare, în timp ce pe de altă parte a contribuit la micşorarea diversităţii alimentare generale. În cadrul atelierelor vom discuta despre preferinţe în materie de gust, ca şi despre efectele culinare ale trecerii la cultivarea plantelor şi păstorit, impactul schimbului columbian şi al comerţului cu condimente, beneficiile şi dezavantajele aduse de revoluţia industrială, colonialism, apariţia statelor naţionale, modernism şi postmodernism."

Vorbim așadar despre istoria gustului. Cât de diferite erau gusturile în antichitate, față de ceea ce știm astăzi? Ascultați interviu realizat cu lectorului Fundația Calea Victoriei, Adriana Sohodoleanu.

 

 
Adriana Sohodoleanu vorbeste depre atelierul "Introducere în istoria gustului"