Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea zilei de vineri, 16 iulie

ap842061082025.jpg

Dunărea în Deggendorf, Germania
Image source: 
AP Photo/dpa, Armin Weigel

Fenomenele meteo extreme din vestul bătrânului continent au dus la moartea a zeci de persoane. Sute de persoane sunt date dispărute, mii sunt sinistrate. În spatele ploilor abundente și inundațiilor se află un ciclon extratropical dar, avertizează climatologii, acestea vor deveni tot mai frecvente din cauza dezechilibrelor majore la care s-a ajuns la nivel planetar.

Sumarul emisiunii

Cel puţin 107 persoane au murit, iar alte câteva zeci sunt dispărute din cauza inundațiilor produse în urma ploilor torenţiale din vestul Germaniei, conform celui mai recent bilanţ anunţat de autorităţi, informează publicaţia Süddeutsche Zeitung. În landul Renania-Palatinat, bilanţul este de 63 de morţi, iar în landul Renania de Nord-Westfalia sunt 44 de persoane decedate. Și în Belgia, inundațiile din sud au provocat moartea a 23 de persoane.

Conferința privind viitorul Europei este o serie de dezbateri și discuții organizate la inițiativa cetățenilor, care îi vor permite fiecărui european să își împărtășească ideile și să contribuie la clădirea viitorului european comun. La București, seria de dezbateri a fost lansată de către președintele Klaus Iohannis. Conferința face parte din angajamentul președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen de a le oferi europenilor un cuvânt mai greu de spus cu privire la ceea ce face Uniunea Europeană.

În mai puţin de 24 de ore vom cunoaşte palmaresul Festivalului de film de la Cannes, ediţia 2021. O ediţie în care sunt în competiţie pentru La Palme d’or nu mai puţin de 24 de lungmetraje. În diversele secţiuni paralele au mai fost prezentate alte circa 40 de pelicule. Ediţia actuală, marcată încă de epidemia de Covid  a înregistrat şi o importantă prezenţă românească.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute