Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Despre copilărie într-un podcast dedicat părinților

cuinimalavedere.jpg

"Cu inima la vedere"
"Cu inima la vedere", așa se numește cel mai recent podcast lansat online realizat cu gândul la copii, stimulând pofta de joacă a părinților. Este cea mai recentă realizare a Fundației Hope and Homes for Children România, o asociație care oferă o viață mai bună copiilor vulnerabili din România.

"Cu inima la vedere", așa se numește cel mai recent podcast lansat online realizat cu gândul la copii, stimulând pofta de joacă a părinților. Este cea mai recentă realizare a Fundației Hope and Homes for Children România, o asociație care oferă o viață mai bună copiilor vulnerabili din România.

"Nu există părinți perfecți", spune Gaspar Gyorgy într-unul din episoadele seriei podcast "Cu inima la vedere", și continuă: "nu avem nevoie de părinți perfecți pentru că nici copiii nu vor fi perfecți. Un părinte care își va permite să greșească, este adultul care va permite și copilului să greșească." Aici este o secvență din ceea ce mi-a plăcut la primul podcast făcut de Amalia Enache, un produs media realizat pentru Fundația Hope and Homes for Children Romania.

"Noi ne-am jucat atunci când am spus că este un podcast despre cea mai serioasă joacă, joaca de-a părinții. Este un podcast în care vorbim cu foarte mare seriozitate despre niște teme, gândite de noi ca fiind valabile cam pentru toți părinții, începând cu noi, cei care suntem parte din acest podcast, eu, vedetele invitate, psihologii care transpun poveștile auzite la terapiile părinților, le verbalizează și le spun în acest podcast, și, pe de alta parte, ele sunt și problemele famililor aflate în dificultate. Hope and Homes for Children se ocupa cu asta, se ocupa cu cei mai vulnerabili din copiii României, copiii abandonați. De mai bine de 20 de ani închide vechile orfelinate, acelea pe care le vedeam și noi în imagini arătând ca niște lagăre, și îi mută pe acești copii în centre de plasament și în variante de viață cât mai apropiate de o familie. Așa că idea podcastului a fost să întâlnim aceste două lumi. Întotdeauna, aveam acest contrast la galele pe care le prezentam la Ateneul Român, cu femeile îmbrăcate în niște rochii superbe, bărbații în smoking, de fapt, tot ce se întâmplă acolo la gala anuală Hope and Hopes for Children era să găsim ajutor pentru cei care în acel moment erau într-o cu totul și cu totul alta lume, adesea, în varianta României cea mai săracă. Mereu am vrut să întâlnesc aceste două lumi, eu sunt convins că lumea aceasta cu rochii de gala, sunt foarte mulți interesați să facem ceva, dar să facem ceva la nivel de sistem pentru cealaltă Românie, și aceasta a fost și ideea podcastului. M-am gândit că sunt probleme universale ale părinților, doar că cei pe care apasă și greutatea aceasta financiara, și greutatea lipsei de educație, și faptul că nu au cu cine să vorbească despre aceste lucruri și cred că doar lor li se întâmplă, m-am gândit că și pentru acești părinți e important să audă niște vedete, niște psihologi, care vorbesc despre același lucruri." spune Amalia Enache.

Jurnalist, mamă și ambasador al Fundației Hope and Homes for Children, Amalia Enache pune tot ceea ce este ea într-o serie podcast gândită pentru "copilul" din fiecare părinte. "Cu inima la vedere" este o provocare, poate, pentru omul de televiziune care trebuie să expună câteva "inimi" cu delicatețea și răbdarea unei mame, oferind audienței sinceritate și deloc senzațional. Nu-i ușor, online, cu toate "la un click distanta". "Cu inima la vedere" este însă și o provocare pentru fiecare părinte dispus să-și cultive și valorifice relația cu copilul său, prin prisma altor experiențe. Iar totul pornește de la a ne asculta unul pe celălalt, cu răbdare, cu înțelegere, de a fi atenți la ceea ce este cu adevărat important. 

Mai jos, interviul acordat de Amalia Enache lui Valentin Panduru, în cadrul emisiunii RFI360.