Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de luni, 6 septembrie 2021

vot_motiune_cenzura_tensiuni_parlament.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Camera Deputaților

Motiunea de cenzura a USR/PLUS e blocata in Parlament. Asta inseamna ca suntem departe de a avea un calendar al dezbaterii si votului. Liberalii au incercat sa amane cu doua saptamani motiunea dar solicitarea lor a picat la vot. O premiera in istoria postdecembrista a scenei politice romanesti. Imediat despre consecinte si intalnirea momentului, cea consumata la pranz intre presedinte si premier.

sumarul emisiunii 40 de minute 

Sigur va amintiti, programul Anghel Saligny, aflat la originea crizei din coaliţie a fost adoptat de Guvern vineri, în absenţa miniştrilor  USR PLUS. Acum, ONG-uri si grupuri civice  consideră că în elaborarea actului normativ nu au fost respectate normele constituţionale, iar aprobarea acestuia este un demers care serveşte mai degrabă intereselor politice. In consecinta cer Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala.

Cu o rata de vaccinare mai degraba modesta in randul elevilor si la distanta de o saptamana de reinceperea scolilor, medicii discuta din nou despre cat de afectati sunt copiii de noile tulpini ale coronavirusului, in timp ce responsabilii din educatie recapituleaza noile reguli dupa care se vor tine orele. Totul sub rezerva momentului in care rata de infectare va depasi 6 la mie, atunci toata scoala se muta exclusiv online. Discutam pe larg…

Multe din unitatile medical redevin exclusiv covid. Este si cazul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași care din această săptămână se va ocupa doar de pacientii infectati cu sars cov 2. Cifrele zilei arata ca avem din nou peste 1.000 de cazuri, în ultimele 24 de ore cu o creștere îngrijorătoare a pacientilor internati la terapie intensiva.

Intr-un editorial comun, peste 230 de publicații medicale, trag un nou semnal de alarma 9in ce priveste incălzirea globală. Fenomenul  ar putea deveni „catastrofal pentru sănătatea umană și imposibil de inversat”, spun specialistii. Guvernele trebuie sa faca mult mai multe eforturi pentru a gestiona situatia.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
emisiunea 40 de minute din data de 6 septembrie 2021