Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Se reiau întâlnirile SpectActor la Craiova, invitat Cristi Puiu

cristi_puiu-afis.jpg

Cristi Puiu - #spectActor
Una dintre figurile cele mai importante ale filmului românesc și internațional, cineastul Cristi Puiu vine la Întâlnirile SpectActor, prima ediție după doi ani de întrerupere a acestui eveniment cultural.
Sursa imaginii: 
Afiș #SpectACTOR

Una dintre figurile cele mai importante ale filmului românesc și internațional, cineastul Cristi Puiu va fi prezent la "Întâlnirile SpectActor", prima ediție după doi ani de întrerupere a acestui eveniment cultural.

"Este omul care a schimbat fața cinematografului românesc. Pentru cei de afară, Cristi Puiu este cel care ne-a pus pe hartă. Altă formulă mai sintetică nu-mi vine: Puiu a pus sămânța, Porumboiu a udat locul, iar Mungiu a cules roadele […] Puiu e tipul genialoid: neliniștit, incomod, zburlit, în război cu toată lumea, incomod cu el însuși…” spunea Alex Leo Șerban despre Cristi Puiu, pentru Decât O Revistă.

Născut în 1967, la Bucureşti, Cristi Puiu a urmat cursurile Ecole Supérieure d'Arts Visuels din Geneva, pe care a absolvit-o în 1996, cu documentarul "25.12. Bucharest, North Railway Station". În 1995, "Before Breakfast", un scurtmetraj de școală, a fost selecționat la Festivalul de Film de la Locarno. Debutul său cu lungmetrajul "Marfa și banii" (2001) coincide cu începuturile Noului Cinema Românesc. Filmul a concurat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs la Festivalul de la Cannes și fost premiat la festivaluri precum Salonic, Cottbus, Trieste. În 2004, scurtmetrajul "Un cartuș de Kent și un pachet de cafea" a fost distins cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin. Cel de-al doilea lungmetraj, "Moartea domnului Lăzărescu" (2005), a avut premiera mondială la Cannes, unde a obținut trofeul secțiunii Un Certain Regard, premiu urmat de numeroase alte distincții la festivaluri și gale internaționale.

În 2011 a lansat, în triplă ipostază - scenarist, regizor și actor - filmul "Aurora", selecționat în Un Certain Regard la Cannes și recompensat cu Premiul Gopo pentru Cel mai bun film. În 2016 a realizat filmul "Sieranevada". În 2020 a realizat filmul "Malmkrog", “o dramă de epocă cerebrală care îți rămâne în minte” (Peter Bradshaw, The Guardian). Scenariul este inspirat din cartea "Trei dialoguri despre sfârșitul istoriei universale" de Vladimir Soloviov. Cristi Puiu este co-scenarist la Marfa și banii și Moartea domnului Lăzărescu, alături de Răzvan Rădulescu. În colaborare cu Răzvan Rădulescu, a mai scris scenariul pentru Niki Ardelean, colonel în rezervă (regia Lucian Pintilie, 2003) iar în 2005, regizorul german Didi Danquart a realizat filmul "Offset" după un scenariu scris de Cristi Puiu.

"Am vrut să fac un film cu dialogurile lui Platon. Cred că dialogul este foarte important, e parte din noi, ne definește. Problema e că tot uităm că dialogul e o parte din noi. Tindem să credem că dialogul e doar un pasaj dintre mine şi mine, iar în timpul acestui pasaj trebuie să schimb idei, gânduri, trăiri cu altcineva, care nu e eu, deci e plictisitor, să mă întorc la mine. Asta e ceva ce aparține erei facebook-ului. Asta e ceva ce trebuie pus la îndoială, aparține internetului și erei selfie-ului. Dialogul este parte din noi, din cultura noastră, și este sensul ei. Cred că sensul cinemaului este dialogul după proiecție." spunea Cristi Puiu, interviu pentru Adevărul. 

Pentru întâlnirea din seria SpectActor, Nicolae Coande purta dialogul cu regizorul Cristi Puiu – despre film, viață, implicare, sâmbătă, 11 septembrie, ora 18:00, în Sala Mare „Amza Pellea” a teatrului.

Pentru acest eveniment #SpectACTOR, biletele se pot achiziționa de la Agenția de bilete a teatrului și online: https://ebilet.tncms.ro/ebilet/Spectacol/Edit/952