Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ligia Hojda: "Muzica e cea mai frumoasă formă de artă prin care poți să iți exprimi trăirile, stările, sentimentele."

ligia.jpg

Ligia Hojda
”Călătorind prin viață creăm legături care ne definesc, ne construiesc ca oameni. Prin privirile, gândurile, acțiunile noastre construim. Aducem zâmbete pe chipul nostru, pe chipurile altor oameni." Despre aceasta calatorie pe care o facem impreuna canta Ligia Hojda in cel mai recent single al ei numit "Nomazi".
Sursa imaginii: 
Naluca

”Călătorind prin viață creăm legături care ne definesc, ne construiesc ca oameni. Prin privirile, gândurile, acțiunile noastre construim. Aducem zâmbete pe chipul nostru, pe chipurile altor oameni." Despre această călătorie pe care o facem împreună cântă Ligia Hojda în cel mai recent single al ei numit "Nomazi". După experiența fabuloasă numită Vocea României, Ligia Hojda a colaborat cu Agenția de Vise, alături de care a lansat single-urile ”Fire Gun ” și ”Like the Sun”. În prezent, este artist independent, compune piese noi, iar împreuna cu Alexandru Ioniță (Bru), lucrează la viitoare piese ce urmează a fi ascultate în concerte live.

Ligia-Raluca Hojda s-a născut pe 6 iunie 1988, fiind primul membru al unei familii frumoase și numeroase din Sighetu-Marmației, Maramureș. Dragostea pentru muzică i-a fost insuflată de către familie, unde exista un cult pentru artă, pentru cultură. A cântat pentru prima dată pe o scenă, la vârsta de 7 ani, alături de sora sa, Măria Hojda, îndrumate fiind de tatăl lor. A urmat cursurile Școlii de Muzică și Arte Plastice din Sighetu-Marmației, clasele I-IV pian, V-VIII chitară. După terminarea liceului (matematică-informatică), a urmat cursurile Facultății de Știința și Ingineria Mediului, Univesitatea Babeș Bolyai, Cluj-Napoca, după care a continuat cu un master, la Universitatea Politehnică București. În perioada studiilor nu a mai cântat decât foarte rar, în cercuri restrânse. Totuși, pasiunea pentru muzică și visul din copilărie nu au încetat, în anul 2014 s-a înscris la preselecțiile Vocea României, alături de sora sa, Maria Hojda. A intrat în concurs în echipa lui Tudor Chirilă și a ajuns până în semifinală. Această experință i-a întărit dorința de a face muzică în mod profesionist și de a le transmite oamenilor emoția, frumosul și bucuria de a cânta.

Din 2014, de când a participat la Vocea României și până acum, Ligia Hojda este într-o călătorie muzicală continuă, o descoperire de emoții, ritmuri, versuri și muzică. A început să compună, să scrie piese atât singură cât și în colaborare cu alți compozitori, producători.

A lansat două single-uri, "Fire Gun" și "Like the sun", alături de Agenția de Vise, iar de curând a publicat independent, ”Nomazi”, prima piesă în limba română. A susținut diverse concerte live la festivaluri și locații precum: Afterhills-Iași, C/O Pop-Koln, Gemania, Festivalul de Comedie- București, Shine Festival- București, Gradina cu Filme, Unteatru, Amfiteatru TNB, Street Food Festival etc. A fost desemnată câsțigătoarea celei de-a șaptea ediții a competiției Hard Rock Rising Romania 2017, reprezentând România în cadrul competiției Globale Hard Rock Rising.

 

‘‘Pentru mine, muzica e cea mai frumoasă formă de artă prin care poți să iți exprimi trăirile, stările, sentimentele, e în interiorul nostru și în jurul nostru. E ceea ce te face să zâmbești, să dansezi, să plângi, să visezi, să fii liber. E și o formă de terapie străveche care îl ajută pe om să călătorească prin viață."

Mai jos, interviu acordat de cântăreața Ligia Hojda lui Valentin Panduru, în cadrul emisiunii RFI360.