Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de miercuri, 15 septembrie 2021

certificat-european-digital-covid.jpeg

La mall si in magazinele neesentiale, doar cu certificat verde
La mall si in magazinele neesentiale, doar cu certificat verde
Sursa imaginii: 
© Eliza Casandra

Dupa modelul altor state europene, Romania se pregateste sa introduca certificatul verde european.  Documentul ar putea fi folosit pentru accesul în restaurante sau la evenimente dacă rata de infectare trece de 3 la mie. Intre timp, guvernul introduce obligatia pentru angajații din zona asistenței sociale să prezinte dovada vaccinării. Cei nevaccinati trebuie sa se testeze saptamanal , din fonduri proprii.

sumarul emisiunii 40 de minute 

Apararea suveranitatii tehnologice, o Uniune Europeana a Apararii dar si o avertizare referitoare la necesitatea cresterii ritmului vaccinarii, sunt cateva dintre subiectele cuprinse in discursul anual privind viitorul Uniunii Europene, sustinut de Ursula von der Leyen. Schimbarile climatice si criza migrantilor sunt alte pariuri ambitioase ale Comisiei europene. Discutam pe larg in aceasta seara.

La cateva ore de la incepere, votul online pentru șefia USR PLUS a fost oprit și se reia maine. Asta se intampla dupa ce s-a constatat ca au primit drept de vot membri de partid care erau suspendați. Trei candidati sunt in cursa- Dan Barna, Dacian Ciolos si Irineu Darau. Cat va influenta criza din coalitie acest scrutin, analizam in aceasta seara.

Sindicatul Europol al polițiștilor cere intervenţia CSAT pentru a opri avioanele contrabandiştilor ucrainieni de ţigări. Sindicaliştii explică faptul că poliţiştii de frontieră nu au atribuţii pentru a repera şi opri astfel de aparate de zbor. Un avion cu 100 de baxuri cu ţigări, ar fi survolat spaţiul aerian românesc unde a şi descărcat marfa de contrabanda, fara sa fie observat. Cei care l-au capturat au fost politistii de frontiera moldoveni, dupa ce avionul oprise pe un camp ca sa alimenteze.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 15 septembrie 2021