Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ajungem Mari caută voluntari, viitoare modele pentru copiii din centrele de plasament

activitatile_de_voluntariat_in_centrele_de_plasament_-_foto_alin_gavrila.jpg

„Voluntarii îi ajută pe copii și pe tineri pe termen lung, îi întâlnesc în centre, învață împreună, dar le pot deveni sprijin până se angajează și își formează familiile lor. Pentru acest sprijin e nevoie de implicarea adulților cu experiență de viață, care îi pot ghida pe tineri”, Iarina Taban de la Ajungem Mari.
Sursa imaginii: 
Foto: Alin Gavrila

Programul educațional Ajungem MARI a lansat o nouă campanie de înscrieri pentru voluntari gata sa fie alături de copiii din centrele de plasament. Viitorii voluntari vor fi alături, fizic și online, celor peste 2.500 de copii și tineri din centrele de plasament cu care lucrează, în București și 23 de județe. Doritorii se pot înscrie până pe 26 septembrie.

În 7 ani de activitate, Ajungem MARI a rămas singurul program național care susține pe termen lung educația copiilor și tinerilor instituționalizați și din medii defavorizate. În prezent, în București și în cele 23 de județe, 2.500 de copii și tineri instituționalizați sau din familii defavorizate se bucură de educație interactivă și experiențe de formare cu sprijinul a 1.400 de voluntari alături de care lucrează săptămânal. Aici este de fapt cea mai importantă provocare pentru Iarina Taban, fondatorul Programului Educațional Ajungem MARI, să găsească voluntarii capabili să ducă misiunea la împlinire, în cât mai multe orașe din toată țara. 
„Voluntarii îi ajută pe copii și pe tineri pe termen lung, îi întâlnesc în centre, învață împreună, dar le pot deveni sprijin până se angajează și își formează familiile lor. Pentru acest sprijin e nevoie de implicarea adulților cu experiență de viață, care îi pot ghida pe tineri”, spune Iarina Taban.

"În ziua în care am împlinit 40 de ani, am primit rezultatul unei analize. Erau vești proaste. Atunci a fost momentul când am realizat că e posibil să nu mai am timp să fac ceea ce visam, lucruri pe care le tot amânam. După un an de chimioterapie, boala a dispărut, așa că am desenat în minte lista de dorințe pentru sufletul meu." aceasta este motivația pentru a face voluntariat, pentru Iuliana Baciu-Ersen, din Râmnicu Sărat, Buzău, cadru militar în rezervă. Are 57 de ani, iar de trei ani este voluntar în programul Ajungem MARI.
"Aveam copii, construisem o casă, plantasem un pom, mai lipsea să fac ceva care să conteze în viața cuiva. Așa am ajuns să fac voluntariat. Prima experiență a fost prin prietenii mei, motocicliștii de la o organizație umanitară, alături de care am turnat fundațiile a 40 de case, în Bacău. Câteva săptămâni la rând îmi venea să cânt și să dansez tot timpul. Adormeam și mă trezeam cu o stare de bine cu așa de mare intensitate pe care niciuna din dorințele împlinite nu mi le-a  dat. Atunci am simțit nevoia să fac ceva pe termen lung și nu doar câteva zile pe an. În scurt timp a apărut o campanie de recrutare pentru voluntari Ajungem MARI și am aplicat grație încurajărilor copiilor mei. Când am fost la interviu și am văzut mulți studenți, mă gândeam că nu mă acceptă pentru că eram mai în vârstă decât ei. Dar le-am spus intervievatorilor că o să fac cum am făcut cu copiii mei de acasă și mi-am câștigat locul."

Iuliana Baciu-Ersen
"De trei ani, lunea, la ora 16, eu sunt la căsuță și ei sunt pe geam, mă așteaptă. În trei ani au crescut copiii, dar simt că am crescut și eu. Am învățat cu ei lucruri noi, am participat la cursuri ca să pot ține pasul cu ei, a trebuit să citesc mai mult și să mă documentez ca să le pot răspunde la întrebări. Am cunoscut oameni noi, deschiși la minte, tineri care mi-au dat încredere în mine. Am văzut că e loc pentru fiecare, orice mână de ajutor e bine venită, orice abilitate își poate găsi utilitatea." spune Iuliana Baciu-Ersen, din Râmnicu Sărat, Buzău, cadru militar în rezervă. Are 57 de ani, iar de trei ani este voluntar în programul Ajungem MARI.
Sursa imaginii: 
Asociatia Ajungem MARI

Scopul voluntarului este să fie mentor, model, să îi ajute pe copii să descopere lumea, să prindă încredere în propriile forțe, să devină independenți și responsabili. Activitățile pe care le vor desfășura voluntarii sunt ședințe de pregătire/ remediere școlară (română, matematică, engleză, franceză, informatică, fizică), ateliere creative (muzică, dans, fotografie, arte plastice), ateliere de siguranță online, educație pentru sănătate, educație civică, educație financiară și antreprenorială, pe baza suporturilor de curs din program. 

Înscrierea se face prin completarea unui formular online pe website-ul www.ajungemmari.ro la secțiunea Devino Voluntar - https://www.ajungemmari.ro/devino-voluntar/, unde se găsesc și toate detaliile despre program, până pe 26 septembrie. În perioada 21-28 septembrie toți cei care au aplicat vor primi răspuns, indiferent dacă au trecut sau nu în etapa următoare. Urmeaza trainingul inițial obligatoriu și o testare psihologică. Voluntarii vor fi repartizați la centre în funcție de programul lor, disponibilitate și ce vor sa lucreze cu copiii.

„Emoția întâlnirii cu copiii încălzește inima oricui. Orice pas făcut alături de un copil înseamnă un viitor adult echilibrat, încrezător în el și în cei din jur, lucru de care ei au mare nevoie. Cu cât mai mulți voluntari, cu atât mai mulți astfel de adulți”, mai spune Iuliana Baciu-Ersen, voluntar în cadrul programului Ajungem MARI.