Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 24 septembrie 2021

pexels-marian-mirea-9455598.jpg

Image source: 
Pexels / Marian Mirea

Bucureștiul va intra în scenariul roșu de la miezul nopții de vineri spre sâmbătă, ceea ce înseamnă că va fi obligatoriu certificatul verde COVID, pentru accesul în localuri, săli de spectacole, evenimente private, săli de sport sau restaurantele din mall-uri. Măsurile vor intra în vigoare în urma deciziei luate vineri de către Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență, la capătul unei ședințe care a durat mai bine de 6 ore.

7.116 cazuri noi de COVID 19 și 145 de decese s-au înregistrat în ultimele 24 de ore în România. 1.116 pacienți sunt internați la Terapie Intensivă. România ar putea ajunge săptămâna viitoare la 17.000 de cazuri de COVID-19 pe zi, a anunțat vineri secretarul de stat  Andrei Baciu.  "Important este cum trecem peste acest val patru", mai spune Andrei Baciu. "Se știe foarte bine ce trebuie făcut, însă exact măsura care ar fi trebuit luată - carantina- a fost eliminată complet de premierul Florin Cîțu", spune la RFI, cercetătorul și epidemiologul Octavian Jurma.

Mai puțin de 24 de ore, până la congresul PNL, unde se vor înfrunta Florin Cîțu și Ludovic Orban. În ciuda pandemiei, la eveniment vor participa 5.000 de delegaţi.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine luni în România, pentru a prezenta evaluarea privind Planul Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României, potrivit unui comunicat al executivului european. Dacă ar fi să se adeverească ce spunea fostul ministru al fondurilor europene, teoretic Ursula von Der Leyen ar urma să anunțe finalizarea procesului de evaluare și aprobarea planului

Pe pieţele internaţionale, tariful la gaz a crescut de patru ori din aprilie, un şoc pentru gospodării şi pentru uzine. Iar această nouă situaţie, care se regăseşte în ansamblul surselor de energie, riscă să se instaleze pentru mult timp de aici înainte, cred specialistii. Pentru economiile europene, într-un moment în care de abia mai răsuflă după perioada de Covid, şocul este puternic. În Spania, facturile de electricitate au crescut cu 37% într-un an. În Italia, la începutul lui septembrie erau anunţate facturi, pentru trimestrul care vine, cu +30% pentru gaz şi cu +40% pentru electricitate. În Belgia, unde preţul la energie era déjà unul dintre cele mai ridicate din Europa, se estimează că o gospodărie din 5 se află în «situaţie de precaritate energetică» înainte să începă iarna, iar în unele regiuni problema este şi mai gravă.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minutehttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din 24 septembrie