Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural - 27 septembrie 2021

Numărul focarelor active de pestă porcină africană a urcat la 620 săptămâna trecută, de la 611 cu o săptămână în urmă, fiind afectate 319.000 porcine, conform datelor publicate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. 

Din totalul focarelor active, 21 erau în exploataţii comerciale. Din anul 2019 şi până în prezent, au fost stinse 3.452 de focare de pestă porcină africană. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, din data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost diagnosticate 5.874 de cazuri la mistreți în 41 de județe, iar în conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin doi ani de la apariţia lor.

 

AFIR a publicat ghidul pentru investiții în procesare și marketing

Ghidul solicitantului privind accesarea fondurilor europene pentru investiţii în procesarea sau marketingul produselor agricole a fost publicat săptămâna trecută de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), pe pagina de internet a instituţiei. Documentul conţine informaţiile necesare depunerii cererilor de finanţare în sesiunea care se va desfăşura în intervalul 8 octombrie 2021 - 7 ianuarie 2022. Conform reprezentanţilor AFIR, sprijinul financiar nerambursabil acordat prin această submăsură este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) şi forme asociative şi de 40% pentru alte întreprinderi. De asemenea, în cazul investiţiilor colective, intensitatea sprijinului poate creşte cu 20%. Valoarea fondurilor europene obţinute variază în funcţie de tipul de beneficiar şi de investiţie, astfel: pentru microîntreprinderi şi întreprinderi mici, sprijinul financiar este de 800.000 de euro pe proiect pentru investiţiile noi şi de 600.000 de euro pe proiect pentru modernizare sau extindere.

 

România va avea o agenție pentru calitate și marketing

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a anunţat că România va avea, începând cu anul 2022, Agenţia de Calitate şi Marketing a Produselor Agroalimentare care are ca scop promovarea şi garantarea faptului că produsele tradiţionale româneşti sunt autentice. Adrian Oros a precizat, totodată, că noua agenţie va trebui să colaboreze cu echipa ce se va instala la Casa de comerț Unirea.

UE, ziua produselor ecologice

Ziua de 23 septembrie a fost stabilită ca Ziua europeană a produselor ecologice, conform unei declarații comune a Parlamentului European, Consiliului și Comisiei Europene, și anul acesta a fost pentru prima dată celebrată în Uniunea Europeană. Decizia urmărește să stimuleze producția și să sensibilizeze publicul în vederea creșterii consumului de produse ecologice.

Reamintim că noua politică agroalimentară a Uniunii Europene, al cărei element cheie este Stategia Farm to Fork („De la fermă la furculiță”), stabilește ca 25% din terenurile agricole utilizate în spațiul comunitar să fie alocate agriculturii organice, până în anul 2030, o țintă care ridică îndoieli în rândul fermierilor europeni că ar fi conectată la cererea de pe piața comună.

În prezent, 8,5% din suprafața agricolă a Uniunii Europene este cultivată ecologic, iar oficialii caută instrumente suplimentare pentru a impulsiona rata anuală de creștere. Studiile arată că dacă ritmul anual de creștere se va menține, Uniunea Europeană ar atinge un procentaj de doar 15%-18% până în anul 2030.

Austria și Suedia au cele mai mari suprafețe cultivate în mod organic, de peste 20% din totalul terenurilor agricole. România, Bulgaria, Irlanda și Malta au cele mai mici cote alocate agriculturii ecologice, sub 3%.

 

Acord Irlanda-China pentru carne de oaie și porci de reproducție

Irlanda a încheiat un acord cu China pentru exportul de carne de oaie și porci de reproducție, după ani de negocieri. Irlanda este al cincilea stat producător de carne de oaie din Uniunea Europeană, după Spania, România, Grecia și Franța, iar China este un cumpărător substanțial, acoperind aproape 40% din importurile globale.

În același timp, China face eforturi pentru refacerea efectivelor de porcine, după pierderile înregistrate ca urmare a pestei porcine africane ce evoluează din vara anului 2018. China acoperă 40% din producția globală de carne de porc, în scădere de la aproape jumătate cât era în urmă cu patru ani, și rămâne principala destinație pentru carnea de porc din Uniunea Europeană.

 

Cotații ridicate pe bursele de cereale

Prețurile pentru grâu și porumb pe piața livrărilor la termen, la Euronext, Paris, au încheiat săptămâna trecută în creștere. Grâul a revenit peste pragul de 250 de euro pe tonă, pentru contractele cu livrare în luna decembrie, depășind maximumul înregistrat în data de 16 august. Porumbul s-a apropiat de nivelul record consemnat în data de 7 mai a.c., cotația pentru contractele cu scadența în luna noiembrie ajungând la 223,50 euro/tonă în ședința de tranzacționare de vineri.

Cererea neîntreruptă pentru principalele produse agricole pe piețele internaționale și zvonurile conform cărora Rusia ar putea impune noi restricții la export mențin cotațiile ridicate pe burse.

 

Germania acuză Polonia de nerespectarea deciziilor privind combaterea răspândirii PPA

Germania vrea să securizeze frontiera cu Polonia, pentru a împiedica migrația porcilor mistreți în încercarea de combatere a pestei porcine africane. Săptămâna trecută, oficialii germani au revenit cu o nouă solicitare către omologii lor polonezi, cerându-le o mai mare implicare în vederea contracarării răspândirii bolii. Germania a construit deja sute de kilometri de garduri anti-mistreț de-a lungul frontierei poloneze, pentru realizarea unui coridor de protecție unde populația de mistreți ar fi redusă la zero, conform planului prezentat Comisiei Europene, dar Polonia nu și-a construit propriile garduri, transmite Reuters.

Din luna septembrie a anului trecut, când a fost depistat primul caz de pestă porcină la mistreți, aproape de granița cu Polonia, Germania, unul dintre cei mai mari exportatori de carne porc din Uniunea Europeană, a pierdut majoritatea piețelor de export asiatice.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal Rural: https://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural