Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce transmiterea coronavirusului e complet scăpată de sub control în România? Explică prof. dr. Cristian Apetrei, medic român în SUA

România continuă să aibă un bilanț Covid de peste 17.000 de cazuri și sute de morți în fiecare zi. În spitale nu mai sunt paturi libere la Terapie Intensivă de zile în șir. Miercuri, Ministerul Sănătății a cerut ajutorul UE: "Avem nevoie de personal medical și de medicamente", i-a spus Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, Stellei Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară. Cum mai putem opri, acum, răspandirea virusului în România? L-am întrebat pe medicul român stabilit în SUA, Cristian Apetrei, profesor de Boli Infecțioase și Microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, specializat în virologie, invitatul ediției din această seară a emisiunii Sănătatea FM.

Prof. Cristian Apetrei:

“Dacă vă spun că ar trebui făcut lockdown probabil că toată lumea ar spune că numai vrea lockdown, că numai pot sta în lockdown. Să vă spun ceva. În Australia, guvernanții, bazându-se pe experiența catastrofală a gripei spaniole, au decis să închidă foarte repede. Au decis să închidă de fiecare dată când au văzut că numărul de cazuri creștea peste un anumit nivel. Au avut peste 280 de zile de lockdown. Dar australienii trăiesc în alte condiții. În paralel ei s-au și vaccinat. Acum ei sunt și vaccinați. Ei au avut în total pe durata epidemiei 1.400 de cazuri. Lockdown-ul a funcționat și oamenii au putut să trăiască în lockdown respectând anumite reguli. Dacă nimeni nu vrea lockdown, dar toată lumea vrea să rezolve situația care există în prezent (masca ar trebui purtată obligatoriu de către toată lumea). Aș dori să vă atrag atenția asupra unui lucru. Vaccinați sau nu, noi ca specie, pentru că e valabil pentru toate țările, am reușit ca în toate regiunile în care masca a fost purtată cu strictețe, infecțiile să fie cât de cât ținute sub control. Dacă obligativitatea purtării măștii este respectată de către toată lumea, va exista o reducere dramatică a transmiterii. În momentul de față  transmiterea este complet scăpată de sub control. Este scăpată de sub control pentru că nu numai că populația este nevaccinată, dar parcă toată lumea a înnebunit. Acum se fac toate evenimentele, spectacole, comemorări. La Iași a avut loc Sfânta Paraschiva. Vorbesc de Iași pentru că eu sunt din Iași. Toată lumea s-a dus la moaște. Oamenii care se duc la moaște se duc pentru că vor sau nu vor. Dar nu trebuiau făcute și serbările orașului în același timp. Dacă vrei să reduci la minim riscurile, trebuie să renunți la ceva măcar.”

Mai pot fi convinși oamenii acum să se vaccineze? Dacă da, de către cine și cu ce mesaj? Sunt oameni care de pe patul de spital transmit mesajul că s-ar fi vaccinat dacă ar fi știut că este atât de rău.

Prof. Cristian Apetrei:

“Da, da…În toată lumea, dintre persoanele pe care le numim anti vaxxer, unele, înainte de a muri au transmis mesajul ăsta. Mesajul ăsta trebuie ascultat. Dar sunt mai multe teorii ale conspirației. Prima spune că o să murim în trei ani. Un an a trecut. Mai sunt doi an. Eu nu pot să spun ce va fi. O să vedem ce o să fie peste doi ani. A doua, pe care nu pot să o cred și pe care o răspândește cu toate doamna profesor Monica Pop, presupune că în 10 ani vom vedea rezultatele pe termen lung. Iertați-mă că vă întreb. Dacă toți murim peste 3 ani, cum o să vedem rezultatele pe termen lung în 10 ani? La fel și doamna Șoșoacă, care a spus că vom ajunge toți infertili pe trei generații. Cum o să ajungă generația a doua și a treia infertilă (dacă prima e infertilă), încă nu am înțeles.  Toate aceste teorii fac foarte mulți oameni să se teamă. Ceea ce cred că în realitate îi face pe foarte mulți oameni să se teamă sunt efectele adverse. Efectele adverse nu prea sunt. Mortalitatea? Mortalitatea este foarte joasă. Ce altceva? Miocardita? Tocmai am publicat. În Israel după a treia doză booster la tineri riscul de miocardită era de 1 la 7.000, mai mare decât în restul populației, unde este cam 1 la 100.000. Dar este o miocardită ușoară. Dintre tineri nu a murit nici unul de miocardită. Dintre cei mai bătrâni a murit 1 în Israel la doza a treia din 5 milioane de doze administrate. Infecția dă mult mai multă miocardită decât vaccinul. La fel, toată lumea spune că dacă vaccinul dă niște efecte secundare minore să iei un paracetamol. Riscul de a face insuficiență hepatică fulminantă, care necesită transplant hepatic după paracetamol e mult mai mare decât acela de a face tulburări de coagulare după vaccinare. Mai departe, sunt siderat de  (ceea ce se întâmplă pe rețelele sociale). O fostă colegă de-a mea de facultate spunea că rețetele de tratament ale covidului de pe Facebook sunt mai multe decât rețetele de zacuscă. “

Este mai bine să faci boala și să te imunizezi natural decât să te vaccinezi?

Prof. Cristian Apetrei:

“Există studii care spun că dacă virusurile nu pătrund în sânge, să aibă o etapă sangvină, răspunsul în anticorpi este relativ moderat și relativ de scurtă durată. Dacă privești lucrurile din punct de vedere strict biologic, o infecție naturală este întotdeauna un mai bun imunogen decât orice vaccin. Dar prin tradiție vaccinurile au o eficiență de aproximativ 70%. Vaccinurile mARN sunt mult mai bune decât tot ce am văzut până acum. Au o eficiență de 95% sau de peste 80% pentru varianta delta. Dar în orice caz, nu au eficiență absolută. Vă dau un exemplu. O foarte bună imunitate induce virusul Ebola. Virusul Ebola poate să aibă o mortalitate de 70%. E mai bine să ne vaccinăm sau e mai bine să ne imunizăm natural cu Ebola? O bună imunitate induce virusul polio, care a schilodit generații întregi. În momentul în care am optat pentru vaccinare am optat tocmai pentru că oricât de bună este imunizarea naturală, ea vine cu un preț mare de plătit. Prețul la covid e de aproape 5 milioane de oameni care au murit. Dar nu e vorba numai de asta. Câți dintre supraviețuitori au rămas cu fibroză? Cât de mare este gradul de fibrozare? Ce va implica această fibroză? În multe cazuri, fibroza pulmonară, mai ales la pacienți mai tineri, poate să genereze o indicație de transplant pulmonar. Un transplant pulmonar pe lângă ceea ce înseamnă el, este și o îngreunare a regimului medical sau a sistemelor medicale dintr-un stat. E dincolo de tolerabilitate. Un transplant pulmonar e vreo două milioane de dolari. Gândiți-vă că sunt zeci, sute de mii de oameni în România care sunt supraviețuitori ai unor forme relativ severe de covid. Vor avea un grad mai mare sau mai mic de fibroză. Toată lumea care a avut o saturație foarte joasă de oxigen se poate gândi că există niște sechele acolo.”

Prof. Cristian Apetrei este absolvent al Facultății de Medicină a UMF Iași și doctor în microbiologie medicală. În prezent este Profesor de Boli Infecțioase și Microbiologie la Universitatea din Pittsburgh (Pennsylvania, SUA).  Este specializat în virologie. În anii 90, a caracterizat sursele și transmiterea HIV în populațiile de copii abandonați din orfelinatele din România. Este specialist în diversitatea virusului imunodeficienței umane și simiene, și a publicat studii care au investigat mecansimele nonpatogenicitatii SIV în gazdele naturale. În prezent conduce studii de patogeneză a infecției cu HIV având că obiective cura infecției și controlul comorbiditatilor la indivizii HIV-infectați sub tratamente cu antiretrovirale. În paralel, efectuează studii care investighează coinfecțiile SARS-CoV-2 și HIV și impactul acestora la pacienți dublu infectați.

ASCULTAȚI MAI JOS INTERVIUL INTEGRAL:

Emisiuni disponibile : https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm

 
Sănătatea FM, ediția din 20.10.2021