Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alexandru Bogdan – Roca X, bani pentru afacerile viitorului

Foto Alexandru Bogdan

Oricum ne-am uita la viitorul nostru ne vom lovi acolo de aceeaşi problemă de care ne lovim şi astăzi şi de care ne-am lovit tot timpul şi în trecut : banii. Poţi avea o minte strălucită şi o idee de afaceri genială dar, dacă nu ai bani, nu-i poţi da viaţă. Banii sunt ca benzina din rezervorul maşinii. Degeaba ai maşină dacă rezervorul e gol. 

Nu mergi nicăieri, te uiţi la ea, visezi şi cam atât. Aşa se întâmplă şi în mediul de afaceri. Când nu ai bani, doar vorbeşti despre ce ai face tu dacă ai avea bani. Prietenii te bat pe umăr şi viaţa merge mai departe. Asta este lumea în care am trăit noi până acum. Dar ea s-a schimbat cu o viteză mai mare decât puterea noastră de a înţelege. Acum, dacă ai o idee de afaceri, o poţi împărtăşi nu numai cu prietenii care te bat pe umăr dar şi cu acceleratoarele de afaceri unde oameni pricepuţi la aşa ceva te învaţă cum să transformi ideea ta într-un start-up.

Tot acolo te vei întâlni cu oamenii care aduc şi banii, adică energia financiară de care ai nevoie ca să dai viaţă proiectului tău. Cine sunt aceşti oameni care aduc banii ? Într-un singur cuvânt : investitori. Oameni care au ştiut să facă bani pentru a finanţa mai departe idei care pot deveni viitoare star-up-uri de succes. Avem pe piaţa din România din ce în ce mai multe companii de venture capital, tech angels şi fonduri de investiţii. Avem în România din ce în ce mai mulţi bani care caută afacerile viitorului, pe care le finanţează şi le cresc. Astăzi am invitat la emisiunea « Noi venim din viitor » pe Alexandru Bogdan, CEO la Roca X, un fond de investiţii care finanţează afacerile din zona tehnologică din România. Alexandru a văzut şi a trăit multe în viaţa lui profesională.

La liceu a studiat informatică şi a continuat la Politehnica cu studii de ingineria şi tehnologia informaţiei. A făcut studii şi la Academia de Studii Economice din Bucureşti unde s-a orientat, evident, către cibernetică.

A fost manager pe digital la Vodafone, director de marketing la Băneasa Shopping City şi a fondat mai multe start-up-uri. Astăzi este CEO la Roca X, o companie care finanţează start-up-uri cu profil tehnologic într-un moment delicat al creşterii lor. Roca X se află la mijloc, între tech angels, care pun banii în afaceri aflate la început de drum, şi companii de venture capital care pun banii în start-up-urile care şi-au conturat deja un profil. 

Toate edițiile emisiunii Noi venim din viitor: https://www.rfi.ro/tag/noi-venim-din-viitor

 
Noi venim din viitor - ediția din 22 octombrie 2021