Drepturilor Copilului, subiect pentru o expoziție interactivă marca "A Fost Odată"

whatsapp_image_2021-11-01_at_14.13.39.jpeg

Drepturilor Copilului, subiect pentru o expoziție interactivă marca "A Fost Odată"
Expoziția interactivă este organizata de platforma dedicată copiilor si parintilor "A Fost Odată", fiind găzduită în aer liber de Institutul Francez, împreună cu Ambasada Franței în România.
Sursa imaginii: 
Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture

Expoziția interactivă este organizată de platforma dedicată copiilor și părinților "A Fost Odată", fiind găzduită în aer liber de Institutul Francez, împreună cu Ambasada Franței în România.

Tot acest demers a fost realizat sub influența unui text-simbol, este vorba despre Micul Prinț. De aici a pornit o serie de podcast-uri realizate de "A Fost Odată", demers ce aduce în atenție importanța drepturilor fundamentale ale copiilor. Cu texte semnate de scriitori, jurnaliști și profesori (Diana Popescu, Miruna Meiroșu, Iulia Mândășescu, Andra Lupaescu), cu un sound design deosebit, gândit să-i facă pe copii dar și pe părinții să călătorească cu ajutorul sunetului, textul este lecturat de Cristina Ștefania Mihăilescu, iar personajele au fost interpretate de părinții Ana & Valentin Panduru, împreună cu Petra, fetița lor care la 8 ani demonstrează deja calități de voiceover profesionist. 

Seria podcast este acum expusă, până pe 26 noiembrie, pe gardul Institutului Francez din România la București (Bd. Dacia 77), devenind platformă de exprimare și punct de plecare pentru atenția acordată  drepturilor copiilor și a felului în care îi învățăm pe aceștia să devină cetățeni activi și responsabili. Proiectul este parte din a cincea ediție a Festivalului Internațional al Culturilor Digitale. Vizitatorii și trecătorii sunt invitați să scaneze QR Code-ul afișat pe panourile de la Institut prin intermediul camerei foto a telefonului, putând astfel să asculte podcast-urile originale despre patru drepturi ale copiilor: educație, joc, timp liber și activități recreative, dreptul la informație și dreptul la securitate și protecție socială.

Mai mult, cele patru podcast-uri sunt traduse și lecturate inclusiv în limba franceză de către Eufrozina Băițan și Isabelle Grappin, ceea ce le oferă vorbitorilor de limba franceză posibilitatea de a asculta podcast-urile nu doar din România, ci și din alte țări.

„Prin acest proiect îi propunem publicului o zonă de edutainment integrată chiar în mijlocul orașului. Scopul nostru a fost promovarea educației nonformale prin mijloacele noilor tehnologii, transformarea spațiului public în suport pentru aceste podcast-uri, explorarea creativă a drepturilor copiilor, dar și transformarea experienței pietonale într-una de descoperire, învățare și încântare”, spune Măriuca Mihăilescu. 

Dincolo de această expoziție, conținutul original propus prin seria podcast poate fi folosit la școală, acasă și în toate locurile în care copiii se pot relaxa pentru a asculta o poveste, direct pe site, Spotify sau iTunes. Pe afostodata.ro copiii vor descoperi și fișe de lucru valoroase pe care echipa #AFostOdata le-a pregătit astfel încât informația despre drepturile lor să fie cât mai ușor de înțeles. Pe lângă conținutul online proiectul a însemnat și patru întâlniri cu numeroși copii din toată țara care au învățat prin joc ce înseamnă să ai un drept, dar și o responsabilitate.

Creșterea nivelului de educație non-formală în domeniile educație civică, socială și dezvoltare personală, prin intermediul discursului de tip podcast, poate fi o soluție de alfabetizare moral-civică pentru generația modernă „digital natives”. Cu o piață în plină dezvoltare a conținutului de tip podcast, proiectul este sustenabil și poate crește organic în perioada următoare, fiind adresabil mai multor generații de acum înainte. 

Proiectul este finanțat de Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România, în cadrul apelului la proiecte „Stat de drept” 2021 și este implementat de Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture.