Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Șomajul în rândul tinerilor: Cum ne adaptăm pentru piața muncii în pandemie?

somaj.jpg

Șomajul în rândul tinerilor: Cum ne adaptăm pentru piața muncii în pandemie?

Unu din 5 tineri nu-și găsește un loc de muncă, scrie hotnews.ro citând datele INS. Șomajul este ridicat în rândul celor până în 25 de ani.

Din 21 de sectoare economice, doar 4 și-au mărit numărul de salariați, potrivit datelor furnizate de INS. E vorba de Sănătate, Învățământ, IT&C și construcții. În celelalte, locurile de muncă s-au redus simțitor. Despre tendințele de pe piața muncii am discutat cu Raluca Dumitra de la portalul E-Jobs.

"Ce am observat din studiile pe care le-am făcut în perioada pandemiei a fost că pandemia i-a ajutat pe tineri să se calibreze un pic mai bine la piață, inclusiv pe partea de ofertă financiară. Nu își mai doresc salarii atât de mari cum se vorbea înainte. Cred că peste 60% dintre ei, conform ultimului studiu pe care l-am făcut, voiau un salariu de început undeva sub 2500 lei. Este total legitim. Nu este nici deplasat.

Ce se întâmplă totuși, este că este nevoie permanentă de job-uri pe segmentul entry-level. Poate pentru faptul că de multe ori angajatorii preferă să recruteze oamenii care au un an sau doi de experiență în defavoarea celor care au zero experiență, de aici s-ar putea să resimtă tinerii care sunt la început de drum, dar nu au mai lucrat nicăieri, dificultăți la angajare.

Pe de altă parte este și segmentul de vârstă care stă cel mai puțin la un job. Cei până în 24 de ani stau în medie 3 – 6 luni la un job. Atunci rata de fluctuație este mult mai mare.

Apar constant joburi noi, chiar dacă se recrutează pentru că se eliberează poziții și tinerii se mută dintr-o companie în alta....Domeniile în care sunt foarte căutați tinerii sunt cele care prin tradiție
pot să îți asigure un start destul de bun în carieră, mai spune Raluca Dumitra.

 "Mă gândesc la call center, unde chiar dacă salariu de încadrare poate nu e cel mai mare, poți să îți rotunjești veniturile din bonusuri. O bună parte dintre tineri se duc spre vânzări. E un domeniu care te poate propulsa în carieră. Și vedem un interes destul de mare pentru domeniile creative, marketing, publicitate, PR și chiar și IT".

În partea a doua a emisiunii, Sebastian Popa, un tânăr de 25 de ani, povestește la RFI România cum a încercat să-și facă el loc pe piața muncii.

 

Toate edițiile emisiunii Tânăr în Europa: https://www.rfi.ro/tag/tanar-europa

 
Tânăr în Europa din 3 noiembrie 2021