Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zebra de acasa | O discutie cu scriitorul francez Miguel Bonnefoy

Premiul Goncourt - Alegerea României a revenit în acest an romanului "La plus secrete memoire des hommes" de Mohamed Mbougar Sarr, apărută la Editura Philippe Rey. Miguel Bonnefoy s-a aflat la Bucuresti in calitate de laureat al Premiului Goncourt – Alegerea Romaniei editia 2020 si presedinte de onoare al editiei 2021. Am discutat si despre romanul Ereditate, publicat de Editura Trei in colectia Fiction Connection.

Venit din Franța, cu un butaș de viță-de-vie într-un buzunar și cu 30 de franci în celălalt, patriarhul familiei Lonsonier se stabilește în Santiago de Chile la sfârșitul secolului al XIX-lea. Aici, fiul său, Lazare, întors din infernul Primului Război Mondial, construiește împreună cu soția lui cea mai frumoasă volieră din Anzi.
Și tot aici, fiica lor, Margot, visează să devină aviatoare și se căsătorește cu un soldat apărut din negura trecutului, pentru ca mai târziu să-l aducă pe lume pe Ilario Da, care va deveni un faimos revoluționar.

În această saga impresionantă, desfășurată pe ambele țărmuri ale Atlanticului, vreme de o sută de ani, Miguel Bonnefoy zugrăvește magistral, în limbajul realismului magic, portretul unei familii dezrădăcinate. Singurul reper pe care generațiile acestei familii îl moștenesc este legenda misterioasă a unui unchi dispărut.

Miguel Bonnefoy s-a născut în 1986, în Franța, dintr-o mamă venezueleană și un tată chilian. Romanele sale Le Voyage d'Octavio (finalist la Premiul Goncourt pentru roman de debut, mențiune specială la Premiul celor cinci continente ale Francofoniei) și Sucre noir (finalist la Premiul Fémina și la Premiul Mille Pages) s-au vândut în Franța în peste 30 000 de exemplare și au fost traduse în mai multe limbi.

În 2013, Miguel Bonnefoy a fost recompensat cu Premiul Tânărului Scriitor de limbă franceză pentru Icare et autres nouvelles.

Ereditate s-a bucurat de un mare succes încă de la apariție: a fost nominalizat la Premiul Fémina și la Marele Premiu al Academiei Franceze.

A obținut Premiul Librarilor din Franța în 2021.

 

Toate editiile emisiunii Zebra le puteti gasi la http://www.rfi.ro/tag/zebra.