Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de marti, 9 noiembrie 2021

7588288-mediafax_foto-alexandru_dobre.jpg

Astazi au avut loc primele negocieri oficiale PNL-PSD-UDMR pentru formarea noului executiv.
Astazi au avut loc primele negocieri oficiale PNL-PSD-UDMR pentru formarea noului executiv.
Sursa imaginii: 
Mediafax Foto / Alexandru Dobre

Astazi au avut loc primele negocieri oficiale PNL-PSD-UDMR  pentru formarea noului executiv. Se discuta despre programul de guvernare. Social-democratii sustin ca nu sunt dispusi sa renunte si la functia de premier, si la portofoliul Finantelor. Liberalii vor sa pastreze ministerul si ar fi dispusi sa dea la schimb Justitia, sustin surse politice. O colaborare care va ingropa reforma justitiei, spune directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publica, Ovidiu Voicu. imediat argumentele sale…

sumarul emisiunii 40 de minute 

Numărul românilor care se vaccinează cu prima doză s-a înjumătățit în ultima săptămână. Previziunea optimistă pentru finalul anului indica o rată de vaccinare de 50%, "insuficientă pentru a preveni un impact semnificativ al următoarelor valuri pandemice". Sunt aprecierile medicului Valeriu Gheorghita care a vorbit si despre fenomenul vaccinarii la chiuveta.

Instituţiile publice nu mai pot solicita copii ale actelor, potrivit unei legi promulgată, astazi de președintele Klaus Iohannis. Potrivit actului normativ, sunt interzise copiile inutile, care se adună la dosarul cu şină. Legea se aplica de la 1 ianuarie. Adrian Moraru, directorul Institutului pentru Politici Publice, este cel care a lansat acum câțiva ani această idee, ne-a spus că efectele ei nu se vor vedea prea curând și ne-a explicat de ce. 

Migranții care se află la granița dintre Polonia și Belarus au reluat asaltul asupra cordonului de securitate și a gardului de sârmă ghimpată. Varsovia a trimis trupe noi care să protejeze frontiera Uniunii Europene. Blocul comunitar îl acuză pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko de orchestrarea unei creşteri masive a sosirilor de migranţi la frontiera. NATO a calificat  drept „inacceptabilă” maniera în care Minsk „utilizează” chestiunea migraţiei.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 9 noiembrie 2021