Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de luni, 15 noiembrie 2021

marcel_ciolacu_pesedist_roman_motiune_cenzura.jpg

Președintele PSD, Marcel Ciolacu
Sursa imaginii: 
Facebook/Marcel Ciolacu

PNL si PSD nu reusesc sa cada de acord asupra premierului. Surse apropiate discutiilor sustin ca liberalii ar agrea varianta rocadei între sefii de guvern, la un an şi jumătate, doar cu condiţia ca prima data functia sa le revina liberalilor. Social-democraţii transmit că ar accepta această condiţie doar dacă primul prim ministru nu va fi Florin Cîţu. Astazi discuţiile ar urma să se prelungească până târziu în noapte.

sumarul emisiunii 40 de minute 

Certificatul verde la locul de muncă s-a blocat în Parlament. PNL a anuntat ca se va abține de la vot, din cauza amendamentului PSD care prevede ca timp de doua luni, persoanele nevaccinate sa fie testate gratuit, din bani publici. Liberalii mai au o nemultumire si considera ca  legea este discriminatorie pentru angajaţii de la privat, deoarece prevede testarea gratuita doar pentru salariatii de la stat.

Ministerul Educaţiei solicita precizari de la cel al Sanatatii in ce priveste testele din salivă care ar trebui sa ajunga in scoli. Masura a intampinat critici din partea sindicatelor profesorilor. Sunt cerute clarificari daca testele pot fi făcute acasă, dacă trebuie cerut acordul părinţilor pentru administrarea în şcoală şi dacă procedura se aplică şi la preşcolari.

Iar miniștrii de externe ai Uniunii Europene au aprobat astazi cadrul legal de extindere a sancțiunilor împotriva persoanelor și a entităților care facilitează fluxul migrației prin Belarus. Intre timp, situatia pe teren ramane tensionata, grănicerii polonezi acuză că „se pregăteşte o tentativă de a forţa frontiera”.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 15 noiembrie 2021