Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 18 noiembrie 2021

ciuca_1.jpg

Nicolae Ciuca, nominalizat premier de PNL
Image source: site-ul Ministerului Apărării Naționale

Liberalii au decis într-o ședință fulger a Biroului Executiv, să-l nominalizeze pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier. El va negocia direct cu Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor componența viitorului Guvern.  Social-democratii au reactionat spunind ca partidul are popria propunere de prim ministru.

sumarul emisiunii 40 de minute 

 Comisia Europeană ne cere implementarea certificatului verde și creșterea ritmului de vaccinare. „România are de luat decizii dificile, e nevoie de curaj politic”, transmite comisarul european Thierry Breton, aflat in vizita la Bucuresti.  Mesajul oficialului european face referire la blocarea in Parlament a legii certificatului verde obligatoriu la locul de munca, situatie care a scăzut rata de vaccinare aproape la jumătate. Iar degringolada din Camera Deputatilor se suprapune cu un fenomen periculos- parlamentari PNL si USR spun ca au inceput sa primeasca mesaje, unele amenintatoare,  sa nu voteze introducerea pasaportului sanitar. 

 Autoritățile se pregatesc de vaccinarea anticovid a categoriei de varsta 5-11 ani.
"Este o doză unica și ușor de administrat de orice cadru medical, iar riscul unei reacții alergice severe de tipul șocului anafilactic este apreciat sub valoarea de 5 cazuri la un milion de persoane vaccinate", spune președinta Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică. Un interviu in aceasta seara.

Iar in Franta, reprezentanti ai miscarii Vestele Galbene se gandesc sa candideze la prezidentialele de anul viitor. In urma cu exact trei ani,  sute de mii de francezi au decis să își exprime exasperarea față de creșterea prețului la carburant. Mobilizarea s-a întins pe luni bune, iar  manifestanților li s-au alaturat agitatori care au instigat la violenta si au produs pagube materiale serioase in Paris si alte orase.

 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 18 noiembrie 2021