Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medic, despre vaccinul anti-COVID: Mai puțin de 5 persoane dintr-un milion au un risc de reacție alergică severă

carmen_bunu_panaitescu.jpg

Prof.dr. Carmen Bunu Panaitescu, președinta Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică
Sursa imaginii: 
Facebook/Prof.dr.Carmen Bunu Panaitescu

Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat joi autorizarea vaccinului Pfizer pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Autoritățile sanitare din România vor cumpăra kituri de urgență de uz pediatric. Este vorba despre 4.000 de seringi cu adrenalină, dispozitivele fiind necesare pentru cei care vor avea reacții adverse grave la vaccin. "Este o doză unică și ușor de administrat  de orice cadru medical, iar  riscul unei reacții alergice severe de tipul șocului anafilactic este apreciat sub valoarea de 5 cazuri la un milion de persoane vaccinate.", spune la RFI, prof. dr. Carmen-Bunu Panaitescu, președinta Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică, invitata emisiunii Sănătatea FM.

Prof.dr. Carmen Bunu-Panaitescu, președinta Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică

Aceste seringi cu adrenalină sunt necesare pentru că dacă există cumva o reacție alergică mai semnificativă care poate să ducă spre un risc de șoc anafilactic să poată fi injectat imediat. Este gata dozat și pregătit pentru aceasta. Este o doză fixă și ușor de administrat oriunde de către orice cadru medical, chiar dacă riscul unei reacții alergice severe de tipul șocului anafilactic este apreciat sub valoarea de 5 la un milion de vaccinați.

Dacă ne gândim câte milioane de persoane s-au vaccinat în România, la fiecare milion ar fi un risc de apariție a unei reacții alergice severe la sub 5 persoane. (...) În general se consideră că reacțiile alergice ar fi mai frecvente la copii. De asemenea, la vaccinuri, pentru că acestea se fac în general la copii, poate să apară o reacție de tip alergic. Probabil de aici a fost această decizie de a cumpăra o cantitate mare de seringi umplute cu adrenalină pentru a contracara orice fel de risc de a dezvolta o reacție, nu de a acționa când reacția s-a întâmplat. (...)

Reacțiile alergice la alimente sau la alergeni respiratorii s-a dovedit din experiența deja mare cu acest vaccin că nu sunt un risc de a dezvolta o reacție alergică la vaccin. Alergiile la alergenul din aer și alimente nu presupun automat și o reacție alergică la un medicament de tip vaccin. Practic, riscul egal cu cel al oricărei alte persoane, acel risc de sub 5 la un milion.

O categorie aparte sunt cei cu alergii la medicamente. Aici este o problemă. Fiind o reacție la diverse substanțe chimice este posibil să dezvolte și la orice tip de vaccin. Aici trebuie făcut un consul mai minuțios. Sunt categoria de persoane la care trebuie grijă mai mare. Recomandările internaționale sunt ca aceste persoane cu alergii medicamentoase sau care au avut reacții anafilactice în antecedente să stea la locul unde se face vaccinarea timp de 30 de minute. Acesta este intervalul de risc de dezvoltare a unei reacții alergice severe. Cu alte cuvinte, nici ei nu sunt o contraindicație, doar că pentru ei trebuie o grijă aparte și trebuie să stea la locul de vaccinare mai mult decât cele 15 minute recomandate pentru celelalte persoane.

 

Emisiuni disponibile : https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm