Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Balkan Taksim, nominalizare pentru un premiu european și album lansat de o casă de discuri din Paris

balkantaksim.jpg

Balkan Taksim
Balkan Taksim s-a evidențiat în ultimii ani ca una dintre cele mai originale formații muzicale din România, fiind o colaborare între artistul Sașa-Liviu Stoianovici și producătorul Alin Zăbrăuțeanu.
Sursa imaginii: 
Balkan Taksim

Balkan Taksim este una din cele 15 trupe nominalizate în cadrul competiției muzicale "Music Moves Europe". Singura prezență românească în acest concurs. ”Scopul premiilor este de a celebra artiștii europeni viitori și de a-i sprijini în dezvoltarea carierei lor internaționale” zice Comisia Europene, inițiatorul competiției. Un alt moment important pentru Balkan Taksim îl reprezintă concertul de lansare a albumului de debut ”Disko Telegraf”, la București, pe 15 decembrie, în Club Control.

Balkan Taksim s-a evidențiat în ultimii ani ca una dintre cele mai originale formații muzicale din România, fiind o colaborare între artistul Sașa-Liviu Stoianovici și producătorul Alin Zăbrăuțeanu. Promovând o combinație de ritmuri și aranjamente electronice, sunete din Carpați și melodii de inspirația balcanică și anatoliană, Balkan Taksim creează un caleidoscop muzical energic și inventiv. Cât de mult se identifică Balkan Taksim cu România și cât de mult putem spune despre ei ca fiind "ai noștri", răspunde Sașa-Liviu Stoianovici: "Rădăcinile grupului Balkan Taksim sunt inevitabil prin preajma. Venim de pe.. aici, mai din Banat, mai din Vrancea, dar uite că ne întâlnim în București, un creuzet al balcanismului și europenismului, mă rog, sunt multe straturi de istorie mai îndepărtată sau mai recentă, în fine, este un loc foarte viu în care ne bucurăm să creștem. Cu siguranță locul ăsta, proximitatea Moldovei în cazul lui Alin, proximitatea Serbiei în cazul meu și implicit al balcanilor, aduc ceva, o serie de influențe, pe ele s-au construit de-al lungul timpului altele, și altele, și altele, precum filele unei cărți. Noi ne-am tot luat notițe, am mai citit, am mai scris, și așa am ajuns la Balkan Taksim formula de acum."

Adevărul este că Balkan Taksim este un amestec. Un mix de influențe. De la trip-hop sau rock iugoslav, cu tușe din muzica psihedelică a anilor 60. Instrumentele tradiționale cu coarde (cobza românească, saz-ul turcesc, šargija bosniacă) sunt susținute de structuri ritmice construite în studio, bazate pe sunete acustice prelucrate, distorsionate. Vocile cu ecou aduc o urmă de cânt rural străbătut de asprime, dar și de melancolie. Cântecele „povestesc” despre dragoste, călătorie, dans, despre moarte și uitare. Poezia populară se întrețese cu viziuni futuriste, iar folclorul muzical al Balcanilor, Anatoliei și Carpaților este mai degrabă un pretext pentru găsirea unor noi formulări artistice. Citind acestea, nu este chiar surprinzătoare nominalizarea Balkan Taksim la concursul muzical european "Music Moves Europe". Cum explică Sașa-Liviu Stoianovici această nominalizare?
"Nu prea am cum să o explic, a fost o surpriză total neașteptată. Nu ne-am gândit niciodată că o să ajungem în zona asta de nominalizări de premii, sigur că ele sunt utile, că sunt dezirabile, ființa socială este împlinită măcar parțial, imaginea crește și așa mai departe, dar repet, nu ne-am așteptat, nu ne-am gândit. Travaliul nostru era centrat pe muzică, pe concerte, pe relațiile cu festivaluri, pe strict zona de a face, creativă, managerială. Este o surpriză extrem de plăcută. Discutând cu Alin, ne-am gândit, sigur am fost prezenți în câteva locuri cheie, în ultimii ani, la câteva festivaluri, la câteva întâlniri, conferințe de muzică. Discul nostru a ajuns la radiouri importante, la promotori importanți, și atunci, cu siguranță, undeva, a râcâit, a pus niște probleme, ne-am făcut vocea auzită. E cumva o consecință a muncii nostre, a promovării acestui disc, a muncii casei de discuri, cred că așa se explica până la urmă."

Finalul lui 2021 aduce și debutul discografic pentru Balkan Taksim. Într-un concert programat în Club Control pe 15 decembrie, vom cunoaște albumul "Disko Telegraf". Albumul a fost creat folosind instrumente tradiționale românești, turcești și balcanice, ritmuri străvechi din Carpați, voci atemporale, sunete psihedelice, tehnologii muzicale contemporane și viziuni futuriste. 
"Vorbim despre un album care a apărut în format digital, compact disc și format clasic, dublu LP pe vinil. E un disc pe care l-am construit treptat. Am ajuns la concluzia că materialul ar fi potrivit pentru două discuri pentru că tot veneam cu idei, ieșea câte o piesă, și tot așa. Îl văd acum ca pe o hartă, imaginară, în cea mai mare parte, e un construct care se bazează pe experiențele noastre personale, pe călătoriile pe care le-am avut, pe întâlnirile muzicale sau nu. E multă muzică cu o culoare balcanică, de multe ori melancolică, meditativă, alteori ritmică, ritmată. Sunt piese pe care le-am construit împreună cu Alin care vin din zona de dans, pe care le-am văzut ca fiind din Anatolia. Nu știu în ce măsură un interpret din Anatolia s-ar regăsi în piesele astea, dar asta a fost Turcia noastră, Turcia noastră imaginara pe care ne-o aminteam din frânturi, din toți anii când am trecut pe acolo. Avem piese balcanice și avem piese în sarbo-croată, dar avem și o piesă în româna, cum este piesa "Mortul", cu un text foarte dur. Apoi avem piese din spațiul nostru carpatic, e poezie populară pusă pe muzică, toate sunt reinterpretate, reorchestrate, mă refer la piesele așa zis tradiționale. E pur și simplu o călătorie."

‚Disko Telegraf’ este lansat internațional de casă de discuri din Paris, Buda Musique, și este disponibil în format fizic pe CD și dublu vinil; conține 13 piese compuse în ultimii doi ani printre care și single-urile deja lansate: Zalina, Anadolka, Lunca, Žali Zare și Shlonak, piese ce au fost în playlisturile unor radiouri internaționale importante (BBC Radio 3 & 6 Music, KEXP, KCRW, KUTX, Soho Radio și multe altele). Albumul este produs de Balkan Taksim este masterizat de artistul și producătorul muzical francez Alex Gopher, care a mai lucrat cu Air, Etiene de Crecy, Mr. Oizo, Gesaffelstein, Carla Luciani sau Etienne Daho.

Mai jos, interviul acordat de Sașa-Liviu Stoianovici emisiunii RFI360.

 
Ascultă interviul acordat de Sașa-Liviu Stoianovici (Balkan Taksim) emisiunii RFI360.