Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mihai Guran – Un mentor din viitor pentru start-up-urile din prezent

Când zici viitor, te gândeşti în primul rând la tehnologie. Este evident, viitorul va fi redesenat de noile tehnologii care ne impregnează vieţile, că vrem sau că nu vrem. Dar, de multe ori, ceea ce pare evident, nu este deloc. Da, viitorul va fi redesenat de noile tehnologii iar, în acest desen, tehnologia va fi mitologia viitorului.

Cum spuneam, este evident. Ceea ce nu este foarte evident, este despre ce vorbim când scoatem pe gură cuvântul « tehnologie ». Cuvântul vine din greaca veche - « tekne » - a cărui rădăcină proto-indoeuropeana « teks- » înseamnă « a ţese ». Tehnologia înseamnă « arta de a ţese ». Şi o să vă întrebaţi : de « a ţese » ce ? Tehnologia este arta de a ţese viitorul, un fel de alchimie în care copiii noştri ţes astăzi covorul pe care vor merge mâine.

 

 

Dacă ai peste 40 sau 50 de ani sau mai mult, eşti ceea ce se numeşte un « emigrant digital ». Adică te mişti în lumea tehnologizată aşa cum se mişcă un afgan ajuns pe furiş în Germania sau în Franţa. Tu nu te-ai născut cu un telefon mobil într-o mână şi o tabletă în cealaltă mână. Copilul tău s-a născut aşa şi el este ceea ce se numeşte un « nativ digital ». Tu eşti un « emigrant digital » în lumea lui. Nu tu vei defini lumea de mâine, ci copilul tău o va face.

Ce are la îndemână ? Anii lui tineri, curiozitatea care îl ţine deschis la tot ce mişcă, flexibilitatea, puterea de a înfrunta necunoscutul cu bucuria de a descoperi perspective noi. Toate acestea se traduc economic în conceptul de « start-up », adică o afacere care rescrie viitorul nu din perspectiva trecutului ci din perspectiva viitorului.

Aceste start-up-uri sunt afacerile pe care le imaginează copiii noştri. Nu toate reuşesc. De fapt, dacă ne uităm la cifre, foarte puţine reuşesc. Şi e foarte ok, nici Roma nu s-a construit într-o zi. Care sunt start-up-urile care reuşesc ? Majoritatea au la bază idei pe cât de geniale, pe atât de trăznite. Dar cele care dau lovitura sunt cele care sunt însoţite de oameni cu experienţă în zona antreprenorială. Ca să reuşeşti ai nevoie să ai alături pe cineva care, ca şi tine, a vrut să reuşească dar s-a prăbuşit şi a luat-o de la capăt. Cel mai bun sfătuitor al tău este cel care le-a văzut pe toate, a trecut prin multe suişuri şi coborâşuri şi a reuşit.

Mihai Guran a reuşit. Dacă îl întâlniţi, nu veţi ghici uşor că în spatele chipului său foarte blând se află un om de afaceri foarte structurat. Este mentor la acceleratorul de afaceri Commons Accel, vice-preşedinte al organizaţiei Tech Angels din România şi un împătimit de tehnologie, inovaţie şi antreprenoriat. A studiat electronică şi sistemele de calcul la Politehnica din Bucureşti şi a trecut printr-o grămadă de experienţe care au făcut din el un mentor şi un consultant în afaceri pe care multă lume şi-l doreşte aproape.
Mai multe despre el şi despre proiectele lui puteţi afla la adresa : https://gcg-consulting.com

 

Toate edițiile emisiunii Noi venim din viitor: https://www.rfi.ro/tag/noi-venim-din-viitor