Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


MA RA MU, moștenirea noastră la întâlnirea dintre tradițional și contemporan

ma_ra_mu.jpg

MA RA MU
MA RA MU, adica Ligia Hojda, Maria Hojda, Flavia Hojda, Francesca Hojda, Iuliu Hojda, Pavel Ulici si Corneliu Ulici,
Sursa imaginii: 
MA RA MU

Două familii, șapte voci excepționale, o singură moștenire. Supriza din iarna lui 2021 o reprezintă proiectul numit MA RA MU. Vorbim despre un proiect care a călătorit ca un colind peste ani. Asta și-au propus Ligia Hojda, Maria Hojda, Flavia Hojda, Francesca Hojda, Iuliu Hojda, Pavel Ulici, Corneliu Ulici, ca prin MA RA MU să aducă în prezent bogăția semnificațiilor și esența vechilor tradiții, însuflețite într-un colind, astăzi. Bine, nu este vorba doar de un colind. Pentru o săptămână, MA RA MU a venit cu cinci piese lucrate atent, respectând trecutul, căutând cea mai bună formă pentru prezent. 

"MA RA MU este un proiect în care ne-am dorit să fim împreună, familia Hojda și familia Ulici, și să creăm un spațiu în care tradiționalul să-și găsească loc în contemporan. Adică, am șters de praf lada noastră de zestre și am preluat aceste colinde vechi pe care am vrut să le aducem în atenția voastră într-un mod nou, în care vechiul și noul să se împletească firesc.". Ligia Hojda

"Trebuie să spunem că am fost două săptămâni într-un fel de cantonament, la Timișoara, acolo unde locuiește Maria Hojda, și am făcut un fel de cantonament în care stăteam cam 24 din 24 împreună. Lucrând la piesele astea am găsit cele mai bune variante zicem noi, și împreună cu Sergiu care a lucrat foarte mult pe partea de producție muzicală și înregistrare de voci, am ajuns la varianta asta pe care o auziți voi acum." Pavel Ulici

"În afară de faptul că fiecare colindă are o poveste a ei, noi am vrut să o îmbrăcăm și cu înțelegerea noastră despre lume și despre muzică. "Bun Gând" spune povestea Sfântului Nicoară care e considerat apărătorul corăbierilor și se spune că a fost convocata o întălnire a sfinților la care el a întârziat pentru că era ocupat să salveze de pe mare sufletele corăbierilor, dar apar foarte multe alte simboluri."

"Acum paralela este că noi oamenii suntem corăbierii zilelor noastre, trecem prin valurile acestei perioade de pandemie și de greutăți și avem nevoie de un Sfânt care să vina să ne salveze viețile în momentele acestea."

MA RA MU ne-a prezentat pe final de 2021 puțin din ceea ce urmează în următoarele 12 luni. Este un proiect muzical care în 2022 poate avea o creștere firească prin munca de documentare, de explorare, de pregătire, totul pentru o și mai mare lansare în iarna lui 2022. Potențialul există iar talentul celor implicați în acest proiect este fabulos. 

Interviul în întregime poate fi ascultat mai jos.