Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 13 ianuarie 2022

oecd_facturi.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / OECD

In scandalul facturilor mari la energie si gaze, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene aduce clarificari - implementarea TVA zero la alimente contravine directivelor europene, iar România ar risca infringement daca ar aplica o astfel de masura. Dan Vilceanu  a explicat  si de ce nici plafonarea preturilor nu e fezabila- măsura ar duce la dispariţia unor produse de pe raft, pentru că preţul de producţie ar fi mai mare decât cel de vânzare.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

In contextul reformei pensiilor, asumata de Romania in fata Comisiei Europene, prin Planul National de Redresare si Rezilienta, autoritatile pregatesc schimbari importante la Pilonul II de pensii. Eventualele modificari vizeaza modul in care vor fi facute platile iar una din variante este ca acestea sa fie achitate lunar, timp de 12 ani cu plati integrale doar in cazuri exceptionale.  Propunerea nu intruneste consensul…imediat analistul economic Aurelian Dochia cu explicatii.

In conditiile in care in spatiul public aparuse ideea ca medicamente anti-COVID ar putea fi vandute la liber in farmacii, ministerul Sanatatii a publicat un material despre antiviralele orale. Ministrul Alexandru Rafila atragea atentia ca acestea pot deveni toxice pentru persoanele aflate la vârsta fertilă sau gravide. Antiviralele nu sunt un tratament minune, scurteaza perioada bolii dar nu s-a dovedit ca ar reduce mortalitatea sau complicatiile severe, avrtizeaza medicii. Discutam in aceasta seara.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 13 ianuarie 2022