Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Petiție pentru scăderea facturilor la energie, prin investiții verzi

id35881_inquam_photos_.jpg

"Reduceți prețurile la facturile de energie, prin investiții verzi!", petiție susținută de comunitatea Declic.
În timp ce furnizorii de energie electrică și gaze naturale au agreat noile măsuri anunțate de Guvern pentru compensarea și plafonarea prețurilor, pe internet, o petiție a fost semnată deja de mii de români, aceștia cerând viitoare investiții în energie regenerabilă, în speranța unor facturi mai mici.
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Petiție pentru scăderea facturilor la energie, prin investiții verzi. În timp ce furnizorii de energie electrică și gaze naturale au agreat noile măsuri anunțate de Guvern pentru compensarea și plafonarea prețurilor, pe internet, o petiție a fost semnată deja de mii de români, aceștia cerând viitoare investiții în energie regenerabilă, în speranța unor facturi mai mici.

Facturile la energie au crescut de cel puțin 3 ori în ultimul an. În mijlocul iernii, aproape jumătate din cetățenii României se întreabă cum se vor încălzi în această iarnă, dar și în viitoarele anotimpuri reci. Astfel se explică apariția unei petiții susținută de comunitatea Declic, semnată de aproape 43.000 de oameni, petiție prin care semnatarii solicită Premierului României dar și Ministrului Energiei, investiții în energie regenerabilă, “în așa fel încât costul facturilor să nu mai crească masiv în următorii ani. În caz contrar, creșterea prețurilor la gaz și cărbune va duce la facturi cu până la 50% mai mari pentru cetățeni. Ca să avem parte de facturi mai mici, soluția este investiția în energia eoliană și solară. Cerem Guvernului să mărească până în 2030 procentul de regenerabile la 40%, de la 24%, așa cum solicită și UE. Pentru a atinge această țintă, Guvernul trebuie să propună un calendar clar al măsurilor de susținere a investițiilor în energie verde.” spun inițiatorii acestei petiții.

Conform studiului Aurora Energy Research, susținerea artificială a producției energiei pe bază de combustibili fosili și cărbune poate duce la o creștere cu 50% a prețurilor la energia electrică până în 2030, comparativ cu o creștere de doar 8% în cazul în care am susține tranziția spre energie regenerabilă. “Dar, în loc să susțină investițiile care produc energie ieftină, politicienii încurajează extinderea rețelelor de gaze, în favoarea băieților deștepți din energie. Cât timp ei își măresc averile cu milioane de euro, 45,3% dintre români duc povara facturilor la încălzire. Singura șansă a României de a reduce costurile la facturi pe termen mediu și lung este un plan care să susțină investițiile în energie regenerabilă verde. Lipsesc, în acest moment, strategii și obiective clare prin care să fie susținute aceste investiții.”, mai spun semnatarii petiției "Reduceți prețurile la facturile de energie, prin investiții verzi!", petiție pe care o găsiți accesând website-ul Declic, aici.