Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Portul Fericirii", al cincilea album Cri-Gri, "un fel de invitație, un fel de a spune muzicii DA!"

stefan_mardale.jpg

“Portul Fericirii” este al cincilea album Cri-Gri.
Folk sau rock, Ștefan Mardale continuă să facă muzică de mai bine de 30 de ani, iar când nu urcă pe scenă, elevii lui visează la viitoarele lor concerte, învățați de antrenorul de voci de la RockSchool.
Sursa imaginii: 
RFI Romania

Discret, fără gălăgie, pe când oamenii încă se mai gândeau la sărbătorile și vacanța de iarnă, trupa Cri-Gri a pus 12 piese într-un album și astfel a lansat "Portul fericirii". O colecție de amintiri puse în cuvinte și note de Ștefan Mardale, un disc care propune o călătorie, nu atât în trecut, cât într-o alta stare, într-o stare de visare. O formă de deconectare despre care am vorbit cu liderul trupei Cri-Gri, Ștefan Mardale.

"Încă de la prima piesă care se numește "Darul", este un fel de invitație, și un fel de-a spune muzicii DA! Eu mă simt bine când cânt, mă simt foarte bine acolo la Școala de Rock unde sunt antrenor de voce, e o atmosferă minunată, sunt oameni frumoși."

Folk sau rock, Ștefan Mardale continuă să facă muzică de mai bine de 30 de ani, iar când nu urcă pe scenă, elevii lui visează la viitoarele lor concerte, învățați de antrenorul de voci de la RockSchool.

"Pe mine mă trag cântecele. Mie mi-a venit foarte greu să mă las de serviciu. Lucram la termocentrală, am lucrat cinci ani, din 85 până în 90, îmi placea mult ce făceam acolo. Era vorba despre automatizări, o chestie care nu e așa plictisitoare, e creativă, apărea probleme noi. Au fost două chestii care m-au îndemnat să schimb. În primul rând am reînceput să citesc Biblia pentru că am avut niște vise la sfârșitul lui '89 foarte interesante, așa am văzut în una din epistolele Sfântului Pavel, era -fii bun administrator al harului pe care l-ai primit și folosește-l în slujba semenilor tai-. Omul ăsta zice bine ce zice el, dacă tu crezi că ai har, fă ceva să ajungă la oameni, mi-am zis. Și a mai fost o chestie dintr-o piesă a lui Tom Petty cu un mesaj foarte clar, dacă tot nu îți place lumea, de ce nu încerci să te schimbi pe tine? Astea au fost doua din motivele serioase care m-au făcut să mă las de muncă pentru că altfel, aș fi avut un serviciu bun, bine plătit.”

"În momentul în care simți că ți-a ieșit ceva, când iți iese un vers, când se leagă totul, e foarte frumos.”

“Portul Fericirii” este al cincilea album Cri-Gri. Debutul discografic s-a întâmplat în 2005 cu “Glas de peşte”, apoi “Urma de mâine” (2006), “11 Povestioare” ‎(2009) “Best Off! Beast On!” ‎(2014). Momentan albumul este disponibil accesând platforma online Bandcamp, aici, însă Ștefan Mardale promite că acest disc ar putea fi găsit în viitor și în format fizic, bun de achiziționat în cadrul concertelor Cri-Gri. 

Interviul acordat de Ștefan Mardale emisiunii RFI360 poate fi ascultat mai jos.

 
Despre albumul “Portul Fericirii” in interviul acordat de Ștefan Mardale emisiunii RFI360.