Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de miercuri, 9 februarie 2022

gabriel_zetea_george_simion_bun_simt.jpg

Camera Deputatilor si-a modificat regulementul pentru a-i sanctiona pe deputatii agresivi
Camera Deputatilor si-a modificat regulementul pentru a-i sanctiona pe deputatii agresivi
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

Deputații au adoptat modificările propuse la Regulamentul Camerei, dupa episodul in care  liderul AUR George Simion l-a agresat pe ministrului Energiei. Deputații scandalagii vor fi evacuați din sală, li se poate diminua indemnizația cu până la 50% pentru cel mult 6 luni iar în cazul abaterilor repetate riscă să rămână fără mașini și fără personal. De asemenea, transmisiile în direct din plen sau comisii vor fi limitate la perimetrul in care se afla parlamentarul care filmează. O propunere care a nemultumit USR si AUR. Partidele vor contesta la Curtea Constituțională respectiva prevedere care in opinia lor ingradeste transparenta.

 

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

In criza ucraineana, un element important il constituie gazoductul Nord Stream 2 care ar urma sa dubleze cantitatea de gaz rusesc livrata Germaniei. Motiv pentru care pozitionarea cancelarului Olaf Scholz devine esentiala. Nu toata lumea e convinsa ca Berlinul este pregătit să blocheze conducta Nord Stream 2, dacă Rusia atacă Ucraina. Mult mai transant in aceasta chestiune a fost presedintele american care a spus ca proiectul va fi clar stopat daca Moscova lanseaza invazia.  

Si, scade numărului de noi cazuri de COVID față de ziua anterioară insa numărul deceselor rămâne ridicat. Recent, un studiu al unui laborator privat indica fatul ca e posibil ca Romania sa fi atins imunitatea de turma. In context, autoritatile au relaxat o serie de masuri, legea certificatului verde la locul de munca nu a mai fost votata iar vaccinarea bate pasul pe loc.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 9 februarie 2022