Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De la mitologie la prezent prin "Muzica Pământului de Mijloc"

lord-of-the-rings-the-one-ring_800.jpg

De la mitologie la prezent prin "Muzica Pământului de Mijloc"
J.R.R. Tolkien a reuşit să clădească de-a lungul impresionantei sale cariere literare un univers fascinant, plin de viaţă şi de… muzică. În încercarea sa de a creiona o mitologie cât mai apropiată de cele pe care le-am putea regăsi în lumea reală, el a avut grijă ca fiecare aspect, de la limbile vorbite de popoarele Pământului de Mijloc şi până la obiceiurile religioase ale acestora. Despre toate acestea în cursul "Muzica Pământului de Mijloc", la Fundaţia Calea Victoriei.
Sursa imaginii: 
Erik Stein / Goodfreephotos.com

Adesea, uneori fără să ne dăm seama, muzica asigură coloana sonoră a vieții noastre. Ne însoțește emoțiile, le amplifică sau estompează, ne inspiră și ne transformă, adesea, ne umanizează poveștile de viață. Despre povești puse pe muzică este vorba într-un nou curs inițiat de lectorul Radu Mihalache la Fundația Calea Victoriei, un curs ce face legătura între poveștile din seria "Stăpânul Inelelor" și creația unor trupe rock ca Led Zeppelin sau Black Sabbath.

"J.R.R. Tolkien a reuşit să clădească de-a lungul impresionantei sale cariere literare un univers fascinant, plin de viaţă şi de… muzică. În încercarea sa de a creiona o mitologie cât mai apropiată de cele pe care le-am putea regăsi în lumea reală, el a avut grijă ca fiecare aspect, de la limbile vorbite de popoarele Pământului de Mijloc şi până la obiceiurile religioase ale acestora, să pară veridic. În fiecare volum, de la "Silmarillion" şi până la trilogia "Stăpânul Inelelor", găsim la fiecare pas balade, cântece şi alte manifestări muzicale. Incă de la început, muzica joacă un rol esenţial în viaţa Pământului de Mijloc, fiind sursă de desfătare, de alinare, dar şi muniţia unor lupte năprasnice."

Radu Mihalache este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, este compozitor, scrie și explică muzica tuturor celor interesați, indiferent de forma ei, pornind de la clasică, prin rock, pop, jazz, muzică de film sau de teatru. A prezentat Concursul Internațional "George Enescu" în 2018 și este frecvent colaborator al Festivalului de Muzică Veche de la București. În prezent membru al coralelor Ascendis Somenis și al Corului Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploiești, Radu Mihalache vorbește despre muzică în cursurile susținute la Fundația Calea Victoriei.

„Întâlnirile dedicate Muzicii Pământului de Mijloc îşi propun o explorare a folclorului imaginat de Tolkien, dar şi de alţi artişti care au îmbogăţit lumea fondată de scriitorul britanic. De la cântecele pe care le regăsim efectiv în cărţi, la muzica unor formaţii precum Led Zeppelin, Black Sabbath sau Rush, care au track-uri inspirate de univers; şi, evident, muzica filmelor, vă propun să mă însoţiţi într-un carusel emoţional, centrat pe o lume fantastică pe măsură.”

Lectorul Radu Mihalache în dialog cu Valentin Panduru, în cadrul emisiunii RFI360. 

 

Cursul "Muzica Pământului de Mijloc" are loc online, live, fiind programat în doua întâlniri, prima dintre ele pe 21 februarie, de la ora 19:00, amănunte aici.