Grégoire Vigroux şi Vincent Arnault – Recommerce şi Carrefour, aventura telefoanelor recondiţionate

foto_gregoire_vigroux_si_vincent_arnault.jpg

Sursa imaginii: 
Mirel Bran

Viitorul nostru are o geometrie variabilă, adică nu e fix ci compus din mai multe posibilităţi. Viitorul este ceea ce fizicienii şi matematicienii ultimelor decenii numesc « multivers ». Treaba asta sună ca în filmele ştiinţifico-fantastice dar e la fel de reală ca şi lumea pe care noi o percepem acum în jurul nostru.

Viitorul este alcătuit dintr-un număr uriaş de versiuni paralele, tot atât de multe pe cât de mult putem noi alege. Universurile paralele ale viitorului nu sunt infinite dar numărul lor este atât de mare încât apare ca infinit în percepţia noastră. Suntem aproape opt miliarde de oameni pe planeta Pământ şi fiecare din noi facem alegeri. În fiecare secundă a vieţii tale faci alegeri. Asta este viaţa ta, suma alegerilor pe care le faci iar viitorul este consecinţa lor.

Dacă înmulţim opt miliarde de oameni cu posibilităţile de a alege în fiecare secundă a vieţii lor ajungem la nişte numere care ni se vor părea infinite. Aşa este şi viitorul nostru, o variabilă cu posibilităţi aproape infinite. Ceea ce decizi tu acum, în această secundă, va avea un impact asupra viitorului în care vom trăi ziua de mâine. Ţi se poate părea că eşti prea mic şi nu contezi la scara planetei, că orice ai alege tu nu va schimba nimic din datele zilei de mâine. Dacă tu crezi că nu poţi schimba nimic cu alegerile pe care le faci, vor alege alţii să îţi schimbe viaţa cum vor ei.

Trăim pe cea mai frumoasă planetă din sistemul nostru solar. Şi ce facem cu ea ? O poluăm, o epuizăm de resurse, smulgem din ea copacii care ne oxigenează aerul, am umplut-o de maşini care o asfixiază cu fiecare zi care trece… şi toate acestea doar pentru că ne-am învăţat să consumăm lucruri de care nu avem neapărat cea mai mare nevoie. Nu avem nevoie să ne schimbăm maşina o dată la trei ani şi telefonul o dată pe an. Nu avem poate nevoie să cumpărăm ultimul răcnet din tehnologie doar ca să scoatem pe masă un telefon nou nouţ când mergem cu prietenii la terasă. Poţi astăzi să îţi cumperi un telefon recondiţionat care merge perfect, are garanţie şi costă mult mai puţin decât ultimul moft de pe piaţă.

Am vorbit la emisiunea « Noi venim din viitor » despre mai multe proiecte de acest gen. Vă amintiţi de proiectul Fenix.eco ? A fost o afacere pusă pe picioare de un antreprenor francez care trăieşte în România de mulţi ani : Grégoire Vigroux. Între timp Fenix.eco a fost achiziţionata de compania franceză Recommerce, o poveste de succes din Franţa care se dezvoltă acum în toată Europa.

Puteţi achiziţiona acum telefoanele recondiţionate de Recommerce în magazinele Carrefour din România. Am invitat astăzi la emisiunea « Noi venim din viitor » pe doi dintre artizanii acestui business din România : Grégoire Vigroux, care se ocupă de Recommerce şi este şi preşedinte al asociaţiei La French Tech din România, şi Vincent Arnault, director cu aprovizionarea la Carrefour. Vom explora împreuna universul telefoanelor recondiţionate şi accesul la ele printr-una dintre cele mai mari reţele comerciale din România.

Această emisiune este în limba franceză.

 

 

Toate edițiile emisiunii Noi venim din viitor: https://www.rfi.ro/tag/noi-venim-din-viitor