Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de marti, 1 martie 2022

csat_presidency.jpg

Sursa imaginii: 
presidency.ro

Şedinţă CSAT pe tema agresiunii din Ucraina şi implicaţiile asupra României. Presedintele Klaus Iohannis anunta că se impune  majorarea procentului din PIB alocat apărării, de la 2%, la 2,5%. Seful statului a menţionat si necesitatea asigurării independenţei energetice a României. Unalt subiect a vizat măsurile pentru gestionarea integrată a unui eventual flux masiv de refugiaţi. ONG-urile avertizeaza asupra riscului ca femeile care intra in tara sa cada victime traficului de persoane.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Ar putea grabi razboiul din Ucraina aderarea tarii la UE? Ar putea fi o eventuala alaturare a Kievului la clubul comunitar, o moneda de schimb in negocierile cu Rusia? Opt președinți din state membre cer ca Ucraina să devină „imediat” țară candidată și să se deschidă negocierile de aderare. Romania transmite ca sprijina aderarea, alaturi de ambitiile europene ale Republicii Moldova si Georgiei.

Analizam si modul in care societatea romaneasca s-a pozitionat fata de acest razboi. Daca multi oameni s-au mobilizat pentru a-i ajuta pe refugiati, exista si cei care cred ca Romania nu ar trebui sa sprijine tara vecina. Psihologul Daniel David, rector al Universitatii Babes Bolyai din Cluj-Napoca analizeaza aceasta polarizare a societatii.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 1 martie 2022