Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 4 martie 2022

zaporojie-ucraina-ap22063104387718.jpg

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, fotografiată din satelit, 2 septembrie 2019. Forțele ruse au bombardat-o vineri, 4 martie 2022, declanșând un incendiu care a fost stins.
Sursa imaginii: 
Planet Labs PBC via Associated Press

Kievul ramane inconjurat de armata rusa. Emotii a avut intreaga lume noaptea trecuta cand a fost  bombardata cea mai mare centrala nucleara din Europa, cea de la Zaporojie, asupra careia armata rusa are acum controlul. Nu au fost eliberate materiale radioactive după atac, a transmis Agentia Internationala pentru Energie Atomica. E important sa stim ca o centrala nucleara are mai multe proceduri de siguranta pentru a preveni o catastrofa. Discutam pe larg in aceasta seara…

 

sumarul emisiunii 40 de minute

Zilele care urmează vor fi „probabil” mult mai grele pentru Ucraina, cu și mai multe bombardamente. O spune seful NATO, Jens Stoltenberg care a explicat ca s-a discutat despre solicitarea Kievului,  care a cerut din partea NATO „no-fly zone”.  Avioanele Aliantei nu ar trebui să opereze peste spațiul aerian ucrainean. „Dacă NATO s-ar implica, ar fi și mai mulți civili uciși”, a explicat responsabilul.

Toata Romania a intins o mana de ajutor refugiatilor ucraineni. Va fi nevoie de asistenta coordonata si de durata, pentru ca aceasta criza a celor care au nevoie de sprijin va capata proportii. N-am intors pe nimeni! Este marturia emotionanta a politistilor de frontiera de la Suceava. Nu putem sa le stergem suferinta dar suntem primul refugiu al acestor oameni, pe care ii primim cu sufletul, nu doar cu actele. Prin punctul vamal Siret continua sa intre cei mai multi refugiati, majoritatea pe jos pentru ca asa ajung sa treaca mai repede granita.

Iar starea de alertă nu va mai fi prelungită după 8 martie, anunta presedintele Klaus Iohannis. O serie de restricții vor fi  eliminate. Lista completa urmeaza sa fie anuntata de Guvern.

 
Emisiunea 40 de minute din data de 4 martie 2022