Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONG-uri: Vladimir Putin finanțează războiul din Ucraina cu banii europenilor. Opriți importurile de gaze din Rusia!

Gheorghe Falca Romania independenta energetic.jpg

Când ar putea deveni România independentă energetic?
Când ar putea deveni România independentă energetic?
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Mai multe organizații neguvernamentale din Europa Centrală și de Est fac un apel comun către liderii de pe continent să interzică importurile de petrol și gaze din Rusia. Printre organizațiile semnatare se află și asociația 2Celsius. Directorul executiv Mihai Stoica spune la emisiunea Planeta Verde ce-și propun ONG-urile cu acest demers.

Asociația 2Celsius, alături de alte 24 de organizații neguvernamentale din Europa Centrală și de Est, face un apel către liderii europeni pentru interzicerea tuturor importurilor de petrol și gaze naturale din Rusia, oprind astfel finanțarea războiului din Ucraina, potrivit unui comunicat de presă transmis de 2Celsius.

Coaliția de ONG-uri consideră că ar trebui afișată la pompe și țara de origine pentru fiecare combustibil, pentru ca cetățenii să fie astfel informați cu privire la produsul achiziționat.

Țările europene ar trebui să introducă noi taxe sau impozite pentru combustibili fosili din Rusia sau chiar să le interzică în totalitate, susțin organizațiile membre în rețeau europeană Transport&Environment.

Banii europeni din petrol, care reprezintă 4 din 5 dolari obținuți din exporturile rusești de petrol și gaze, au susținut cheltuielile militare ale lui Vladimir Putin de peste două decenii. Este o lecție tristă a rolului de anvergură și nefast jucat de dependența noastră de combustibilii fosili, arată comunicatul.

Uniunea Europeană se bazează pe importuri pentru 96% din aprovizionarea cu țiței, iar o treime din acest petrol provine din Rusia.

La prețurile actuale, țările membre UE vor trimite în Rusia peste 80 de miliarde de euro, doar pentru a cumpăra petrol.

 

Ediții anterioare ale emisiunii Planeta Verde: https://www.rfi.ro/tag/planeta-verde

 
Emisiunea Planeta Verde din 7 martie 2022. Invitat: Mihai Stoica. Tema: importul de gaze din Rusia