Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 10 martie 2022

alimentare_pompa.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay.com/Engin_Akyurt

Nu voi permite nimănui să profite de situaţia actuală, generată de razboiul din Ucraina, încât să se ajungă la ”creşterea nejustificată a preţului la carburanţi”. Este anuntul premierului Nicolae Ciucă  după şedinţa cu şefii mai multor instituţii de verificare şi control, cu ministerul energiei si cel al economiei. Aseara, benzinarii din intreaga tara au fost luate cu asalt de soferi dupa ce pe retelele de socializare a circulat un mesaj ca benzina si motorina se vor scumpi consistent.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Dincolo de discutia privind majorarea pretului la combustibil, apare o alta legata de dezinformare si reactia populatiei la diverse stiri, rostogolite in mass media sau pe retelele sociale. Chiar ministrul Virgil Popescu avansa ideea unui razboi hibrid in care ar fi atrasa Romania, unul care se poarta cu o arma mai sofisticata si mai perfida-  fake news-ul. Flavia Durach, specialist in studiul dezinformarii ne explica cum putem face fata fenomenului.

Cantarim si ideea saptamanii de lucru de patru zile. E o idee buna sau dimpotriva? Un proiect de lege în acest sens, a fost depus de parlamentari PNL și USR. E un demers nepotrivit spun sindicatele, in timp ce oamenii de afaceri  cred că ar fi un demers greu de pus în practică si ca unele categorii de angajati ar fi avantajate, altele nu.

Iar la Versailles, sefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană s-au reunit timp de doua zile ca sa discute despre o  Europa mai suverana după şocul invaziei ruse în Ucraina. Războiul declanşat de Rusia a scos în evidenţă absenţa de capacităţi militare europene, statele membre reducându-şi mult bugetele de apărare după sfârşitul Războiului Rece. Sunt discutate si noi sanctiuni la adresa Rusiei.

 
Emisiunea 40 de minute din data de 10 martie 2022