Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Memento", prima piesă de pe viitorul album al trupei byron

byron-memento.jpg

"Memento" este numele primei piese de pe viitorul album al trupei byron
byron înseamnă Dan Byron (voce, chitarra, flaut), Sergiu "6" Mitrofan (pian, chitară, voce), Dan Georgescu (chitară), Laszlo Demeter (bas), Andrei Ilie (tobe).
Sursa imaginii: 
Artwork: 6fingers / Foto: Cristina Oltean / byron

"Memento" este una din piesele compuse de trupă în plină pandemie, "un cântec despre trecerea timpului, despre ignorarea prezentului și despre anxietățile pe care le trăim cu toții în această perioadă. Al 8-lea album byron urmează să fie lansat în toamna acestui an.

Cu reținere, fără o campanie de promovare complexă, noua piesă byron și-a făcut apariția în "scena", cu timiditate și reținere parcă. De altfel, trupa byron explică această reținere chiar pe pagina lor de Facebook: "Trăim niște zile urâte. În fiecare dimineață căutăm vești noi dinspre Ucraina și sperăm să nu se fi întâmplat nimic oribil peste noapte. Asta vine la pachet și cu sentimentul că orice altceva pălește ca importanță, că în fața unei situații atât de tragice, cu milioane de vieți distruse de un conflict absurd și care n-are ce să caute în secolul nostru, viețile noastre obișnuite sunt cumva un lux pe care nu ni-l permitem. Ne întrebăm sincer dacă ce facem noi în mod obișnuit - scris muzică nouă, repetiții, concerte - mai are sens acum. Mai e loc și de asta? La fiecare repetiție sau concert avem sentimentul că țara arde și baba se piaptănă."

În interviul acordat RFI360, Dan Byron spune: "Ne-am dat seama că dacă nu scoatem piesa înseamnă că tovarășul dictator și-a făcut deja treaba, înseamnă că ne-a dat peste bot, și cred că nu vrem asta. Vrem ca viața să meargă înainte într-un mod firesc."

"Memento" este una din piesele compuse în plina pandemie. “După ultimul concert din turneul Nouă a venit cineva la mine și mi-a spus că ar trebui să mă îndrăgostesc, să plec în lume, să fac cumva să prind și pozitivismul din aer și să-l traduc în muzică. Avea dreptate, prea mi-am făcut un obicei din a vorbi despre lucrurile mai puțin pozitive din viețile noastre. O săptămână mai târziu ne închideam cu toții în case, laolaltă cu anxietățile și fricile pandemiei. În primul an n-am putut să scriu mai nimic. În al doilea însă am răbufnit. Tăcerea devenise de nesuportat. Am scos din mine tot ce era de scos și am umplut sertarele cu o mulțime de cântece noi. Învârtitul ăsta între aceiași pereți nu mi-a îngăduit nicidecum să prind pozitivismul din aer, dar m-a făcut să mă gândesc mai în adâncime la misterul existenței noastre în acest timp și loc. Și n-am putut să nu mă mir cum luăm noi totul for granted, ca și cum altfel n-ar putea fi, sau cum ne uităm spre trecut cu nostalgie și spre viitor cu speranță, ignorând total prezentul. “ declară Dan Byron.

byron înseamnă Dan Byron (voce, chitarra, flaut), Sergiu "6" Mitrofan (pian, chitară, voce), Dan Georgescu (chitară), Laszlo Demeter (bas), Andrei Ilie (tobe). “Memento” este disponibil pentru streaming și download pe toate platformele de distribuție digitală: https://lnk.to/byron-memento. Artwork-ul piesei este realizat de clăparul trupei, 6fingers, pornind de la o fotografie de Cristina Oltean (https://www.facebook.com/elegantlytasted). Piesa este înregistrată, mixată și masterizata la Unda Recording în București de către Dan Georgescu. Lyric video-ul este realizat de Laszlo Demeter.

 
Dan Byron vorbind despre piesa "Memento", in cadrul emisiunii RFI360.