Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de marti, 15 martie 2022

mariopol_ucraina.png

Vedere din satelit a orașului ucrainean Mariopol după atacul rusesc din cadrul ”operațiunii militare de demilitarizare a Ucrainei” desfășurate de forțele armate ale lui Putin, 12 martie 2022
Sursa imaginii: 
©MAXAR TECHNOLOGIES / Reuters / rfi.fr

Capitala ucraineana  pare ca devine principala tinta a armatei ruse. Orasul a fost lovit de mai multe atacuri aeriene dimineață, bilanțul deceselor a ajuns la 4, au fost bombardate zone rezidentiale. In context, surprinde un gest remarcabil al premierilor polonez, ceh si sloven. Cei trei au mers astazi cu trenul la Kiev, intr-o  actiune simbolica de sprijin pentru Ucraina.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Eu am propus o renunţare etapizată la restricţii. S-a considerat că nu mai este cazul. Este explicatia ministrului Sanatatii, chestionat in repetate randuri in legatura cu eliminarea in acelasi timp a tuturor masurilor anti covid. Alexandru Rafila mai spune că o creştere a infectărilor în Europa poate să devină preocupantă, dacă numărul de cazuri mai mare se cuplează  şi cu un număr mai mare de spitalizări. 

„China nu este parte implicată în criză și nu dorește să fie afectată de sancţiuni“,  reactioneaza seful diplomatiei de la Beijing, in contextul razboiului din Ucraina. Declaraţia intervine într-un moment cînd occidentalii așteaptă clarificări din partea Chinei în legătură cu atitudinea sa faţă de invazia rusa. Mulţi comentatori analizeaza poziţionarea gigantului asiatic faţă de aliatul  „tradiţional“, Rusia, cu care are însă și numeroase litigii.  

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 15 martie 2022