Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 17 martie 2022

razboi_ucraina.jpg

Războiul din Ucraina a intrat în a treia săptămână. Peste 3 milioane de ucraineni au fugit din calea bombelor.
Sursa imaginii: 
Agenția ucraineană de presă

22 de zile de razboi, atacurile trupelor ruse asupra oraselor ucrainene continua. Orașul port Mariupol,  bombardat fără încetare, se confruntă cu cea mai gravă criză umanitară din istoria sa. Noaptea trecuta rușii au lovit cu rachete un teatru în care se refugiaseră peste 1.200 de civili, desi cladirea era marcata ca adapostind copii. Între timp, Consiliul de Securitate ONU urmează să se reunească pentru a discuta criza umanitară, însă șansele pentru un rezultat de orice fel sunt minime.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Aplaudat in picioare ieri de congresmenii americani, presedintele ucrainean s-a adresat astazi si parlamentului  german. Volodimir Zelenski a făcut referire explicită la Holocaust, reamintind ceea ce lumea isi propunea dupa ororile nazismului - sa nu se mai repete niciodata. Liderul de la Kiev a criticat alegerea Germaniei de a continua relaţiile economice cu Rusia, argumentând că ”pacea este mai importantă decât veniturile”.

Preturile la energie si gaze vor fi plafonate timp de un an. Dupa aceasta perioada insa, consumatorii ar trebui să-şi reducă singuri facturile prin măsuri de eficienţă energetică, a explicat presedintele ANRE. Doar prin schimbarea anumitor comportamente si prin eliminarea risipei, putem să obţinem nişte economii apreciaza responsabilul. Ce e de facut, discutam in aceasta seara

Iar in Franta, Emanuel Macron isi prezinta programul pentru un al doilea mandat la Palatul Elysee. Sondajele il prezinta ca favorit la scrutinul care va avea loc luna viitoare. Razboiul din Ucraina a bulversat deja campania electorala in care se infrunta 12 candidati.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 17 martie 2022