Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marta Popovici & On The Fly: „Mi-ar plăcea ca muzica noastră să fie o experiență imersivă pentru public."

marta.jpg

Marta Popovici & On The Fly lansează albumul de debut, "Round Dance"
Duminică, 20 martie 2022, Marta Popovici & On The Fly lansează albumul de debut, Round Dance, albumul fiind lansat în regim independent prin platforma Bandcamp și pe toate platformele de streaming.
Sursa imaginii: 
Florin Ghenade (ConnectArts 2021)

Proiect muzical pornit în 2018, Marta Popovici & On The Fly debutează discografic duminica 20 martie prin albumul "Round Dance". Albumul îi aduce împreună pe vocalista Marta Popovici, chitaristul Bogdan Tănase, pianistul Adi Stoenescu, basistul Alexandru Marin și pe toboșarul Gabi Matei, toți absolvenți ai Universității Naționale de Muzică București.

Marta Popovici a întemeiat proiectul On The Fly în București, în anul 2018, cu intenția de a explora stilistica muzicii de jazz prin compoziții proprii. De atunci, cei cinci muzicieni au devenit o prezență constantă în scena locală a jazz-ului tânăr, participând la festivaluri (TamTam, JazzTM), organizând concerte și evenimente de tip jam session pentru comunitatea de jazz și participând la proiecte culturale precum ConnectArts, Bastionul Artiștilor, Jam Circle. Trei dintre cei cinci muzicieni sunt în prezent stabiliți în Olanda, unde continuă studiile de jazz și compoziție.

Piesa care dă numele albumului, "Round Dance", este o suită în patru părți care prezintă aceeași poveste din patru perspective diferite. Este prima compoziție a Martei Popovici ce indică o afinitate pentru abordarea conceptuală, de tip poveste. „Mi-ar plăcea ca muzica noastră să fie o experiență imersivă pentru public. Mergând dincolo de scopul de pur divertisment, mi-aș dori să fie o invitație pentru noi toți să explorăm întregul spectru al emoțiilor prin artă și, în final, să ieșim din această experiență cathartică mai bogați. Cred că lumea are nevoie de o conexiune cu Frumusețea și cu Puritatea pentru că vedem lucruri groaznice întâmplându-se peste tot, mereu. În această relitate haotică, arta este pentru mine un mod de a-mi readuce aminte de frumosul și armonia din noi toți, servește ca un memento că aceste lucruri frumoase există, le putem hrăni și apoi împărți în jurul nostru.” spune Marta Popovici.

Compozițiile au fost scrise între 2018 și 2021 de către Marta Popovici și Bogdan Tănase (piesele 3, 4, 8 și 9) și ilustrează tranziția grupului de la sonoritatea inițială neo-soul (Next To Me, prima piesă a albumului, care este de asemenea și prima piesă compusă) către o abordare conceptuală, vizibilă în compozițiile recente precum suita Round Dance. Având un spectru dinamic larg și o paletă de culori variată, compozițiile incorporează sonorități ale muzicii fusion, R&B alternativ, trip-hop și nu-jazz într-un context electronic sprijinit de sintetizatoare, Fender Rhodes și pedale de efecte.

Duminică, 20 martie 2022, Marta Popovici & On The Fly lansează albumul de debut, "Round Dance", în regim independent prin platforma Bandcamp și pe toate platformele de streaming, un album care a benficiat de atenția, mix și master-ul lui Victor Panfilov.

Mai jos, interviul acordat de Marta Popovici emisiunii RFI360.

 
Marta Popovici in dialog cu Valentin Panduru