Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Românii vor să aibă 26 de grade în locuințe”. Cum reducem consumul de energie?

Cum reducem consum energie romani grade case.jpg

Dan Trifu spune că temperatura ar trebui dată mai încet în locuințe
Dan Trifu spune că temperatura ar trebui dată mai încet în locuințe
Sursa imaginii: 
arhivă RFI

”Dați căldura mai încet în locuințe”, afirma recent șeful diplomației europene, Josep Borrell, în contextul reducerii dependenței de gazul și petrolul din Rusia. Înaltul oficial a cerut tuturor europenilor un efort personal în acest sens. Cum poate fi eficientizat consumul individual de energie, în așa fel încât confortul populației să nu aibă de suferit?

Dan Trifu, vicepreședinte Eco-Civica și președinte al Federației Coaliția Natura 2000, i-a spus lui Cosmin Ruscior la emisiunea Planeta Verde ce pot face românii pentru a reduce consumul de energie: ”Suntem printre puținele popoare ale Europei cărora le place foarte mult căldura. Am observat că în general românii vor să-și asigure în casă temperaturi undeva la 25-26 de grade. În țări ca Germania, de exemplu, o temperatură ambiantă de 21 de grade este deja una suficientă. Poate că la noi clima este un pic mai agresivă, hai să spunem, din punct de vedere al temperaturilor negative, cu toate că în ultima perioadă se vede că schimbările climatice ne-au cam încălzit și pe noi. Am întrebat autorități din Germania care este principiul dumnealor în școli, pentru că să știți că în școlile din Germania temperaturile nu depășesc 21 de grade și mi-au spus că orice exces de căldură în primul rând afectează și bugetul și mediul și în al doilea rând, periclităm un pic sănătatea copiilor, în sensul că dacă eu îl scot de la 25 de grade din clasă și îl duc afară la câteva grade, este clar că va simți frigul mult mai puternic decât în realitate”.

Pactul Verde, în pericol, pe fondul războiului din Ucraina?

 

ONG-uri: Vladimir Putin finanțează războiul din Ucraina cu banii europenilor. Opriți importurile de gaze din Rusia!

 

Activistul de mediu observă de asemenea că ”avem tendința aceasta de a lăsa luminile aprinse peste tot. Dacă eu sunt într-o cameră și plec și las luminile aprinse în celelalte camere, pentru lucrul ăsta s-a inventat întrerupătorul (...). De asemenea, tot ce înseamnă folosirea liftului este o problemă pe care o avem. Eu îi rog pe cei tineri și cei în putere, dacă stau până la etajul doi și nu au nimic voluminos de cărat sau ceva greu, e bine să mergem pe scări. Trebuie să ne gândim nu în sensul că lasă că plătește asociația. Asta ne omoară pe noi, lasă că plătește statul, lasă că plătește asociația”.

 

Ediții anterioare ale emisiunii: https://www.rfi.ro/tag/planeta-verde

 
Emisiunea Planeta Verde din 21 martie 2022. Invitat: Dan Trifu. Tema: cum reducem consumul de energie