
Emisiunile RFI RO
Caravană muzicală în zone cu acces limitat la cultură, printre proiectele Asociației Kitharalogos
chitara.jpg

"Pot spune că este între proiectele asociației, probabil, primul proiect în care ne îndepărtam puțin de chitară, pentru că asociația noastră Kitharalogos în general a mers pe promovarea unor evenimente în care, cumva, punctul central era chitara clasică. Iată că aici mergem către o zonă, să spunem, generală a muzicii clasice și într-un format mai rar întâlnit la noi, acela al concertelor-conferință. Pornim această serie intitulată "Muzică pe pâine - Despre frumusețea muzicii clasice" cu invitați de seamă din zona muzicii clasice de la noi, care vor vorbi și vor canta, vor exemplifica, la Palatul Suțu, în două serii. Avem o serie de primăvară, acum în Aprilie și în Mai vor fi patru concerte, și de asemenea în Octombrie și în Noiembrie celelalte 4 concerte. Apoi, o caravană muzicală în care patru studenți de la Universitatea Națională de Muzică din București pe care îi coordonez, un cvartet de chitare, vom merge împreună în zone cu acces limitat la cultură, din județul Prahova, și vom aduce bucuria muzicii clasice copiilor din școlile gimnaziale și primare de acolo."
Proiectul "Muzică pe pâine - Despre frumusețea muzicii clasice" îi va avea ca invitați pe compozitorul Dan Dediu, violonista Diana Moş, pianista Verona Maier, dirijorul Cristian Lupeş, organistul Steffen Schlandt şi chitaristul Costin Soare. Însoţiti de instrumente, de la lăuta renascentistă şi clavecinul baroc la pianul, vioara, clarinetul şi chitara modernă, muzicienii-lectori propun teme precum „chirurgia muzicală”, „culorile proaspete şi vii ale sunetelor care comunică între ele”, „tradiţia ascultării atente a muzicii”, „somn şi moarte – nocturne muzicale”, „sursele de inspirație și imaginarul muzicii clasice”, prezentându-le în ambianţa încărcată de istorie a Palatului Suţu. În preambulul fiecărui concert, un muzeograf de la Muzeul Municipiului Bucureşti (MMB) va prezenta un obiect de patrimoniu legat de tema serii respective. Toate concertele vor fi difuzate live, online şi postate ulterior pe paginile de youtube şi facebook ale MMB şi asociaţiei, pe site-ul proiectului, iar doi membri Kitharalogos vor realiza subtitrări în limba engleză.
Cel de-al doilea proiect pregătit de Asociația Kitharalogos se numește "The Guitar Lab", fiind un laborator de creaţie interpretativă, componistică şi muzicologică ale cărui activităţi diverse se adresează, pe de o parte, publicului specializat din lumea chitarei clasice (elevi, studenţi, profesori din ţară şi străinătate, compozitori), pe de altă parte, publicului meloman, o categorie amplă de public, dornică de evenimente culturale de calitate.
"Activităţile prin care ne propunem atingerea obiectivelor se vor desfăşura pe mai multe paliere, hub-ul central al proiectului fiind Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti: cursuri intensive de masterclass oferite de cîţiva dintre cei mai importanţi interpreţi/profesori din Europa şi America Latină; concurs de compoziţie (flaut-chitară) destinat studenţilor din facultăţile de profil din ţară; concurs internaţional prin care promovăm creaţia românească contemporană pentru instrument; concerte cu chitarişti de top din lume; workshop-uri /conferinţe susţinute de invitaţii proiectului. 4 chitarişti consacraţi din Europa şi America Latină (Johan Fostier/Olanda, Gustavo Costa/Brazilia, Joao Carlos Victor/Brazilia-Belgia, Andrea de Vitis/Italia) câştigători ai celor mai importante concursuri de profil şi profesori la instituţii de marcă din străînătate, vor vizita Bucureştiul şi Biertanul, jud. Sibiu timp de 5, respectiv 7 zile, oferind cursuri intensive de masterclass (3 zile, respectiv 6 zile a cîte 6 ore/6 cursanţi), concerte şi un workshop/conferinţă."
În cadrul acestui proiect, printr-un apel naţional adresat tuturor chitariştilor din liceele şi universităţile de profil (12-26 de ani), pe baza unui dosar şi a unei înregistrări, vor fi selectaţi pentru fiecare perioadă 6 dintre cei mai buni chitarişti din ţară (în total 24), care vor fi invitaţi la Bucureşti şi Biertan (unde vor fi disponibile 2 burse totale şi 2 parţiale în valoare de 6600 RON din partea UCIMR) pentru a-şi putea dezvolta abilităţile muzical-instrumentale alături de profesorii menţionaţi. În fiecare perioadă, profesorul invitat va alege 2 dintre ei pentru a cânta în deschiderea concertului pe care îl va susţine la încheierea cursurilor. Vor mai exista două apeluri, unul naţional, altul internaţional, dedicate tinerilor compozitori studenţi (în cadrul Concursului Naţional deCompoziţie „Ştefan Niculescu”), respectiv chitariştilor din lumea întreagă (concursul „The Guitar Lab-Discovering Romanian Music”), cu o primă etapă, preliminară, desfăşurată online, iar cu etapa finală la Bucureşti, live şi transmisă prin live streaming.
Proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Toate concertele proiectului vor fi difuzate live, online şi vor putea fi urmărite ulterior pe paginile de youtube şi facebook ale asociaţiei şi ale Muzeului Municipiului Bucureşti. Intrarea la concertele de la Palatul Suţu este liberă şi se face pe bază de rezervare, scriind la: [email protected].
Pentru amănunte suplimentare vizitați adresele de internet: https://www.muzicapepaine.ro/ http://www.guitarlab.ro