Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de marti, 29 martie 2022

podoliak-negocieri-ucraina-ap22062582173180.jpg

Membrii delegației ucrainene, ministrul adjunct al Afacerilor Externe Mykola Tochytskyi, stânga, ministrul apărării Oleksiy Reznikov, al doilea din stânga, consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mykhailo Podoliak, dreapta
Sursa imaginii: 
Maxim Guchek/BelTA Pool Photo via AP

O noua runda de negocieri intre Kiev si Moscova a avut loc in Turcia. Rusia a anunțat că-și va reduce „drastic” operațiunile militare în zonele Kiev și Cernihiv si ca nu s-ar opune unei eventuale aderari a Ucrainei in Uniunea Europeana. Ucraina a propus să își asume statut de neutralitare, în schimbul garanțiilor de securitate. 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Ministerul Sanatatii aduce precizari in privinta administrarii pastilelor cu iod, distributia lor ar urma sa inceapa prin medicii de familie. Autoritatile subliniaza ca pastilele nu se iau preventiv iar la adultii peste 40 de ani nu se recomanda. Tratamentul se administrează doar in caz de accident nuclear si in în cel mult  8 ore de la anuntul autoritatilor.

Liberalii și social-democrații discută în aceste zile în coaliție acordarea de ajutoare pentru cetățenii cu venituri mici.  Pe scurt, o data la doua luni ar putea fi acordate vouchere, de 50 de euro, cum propune PSD sau chiar 100, cum avanseaza PNL. Masurile sunt populiste si pot fi o solutie doar pe termen scurt, reactioneaza analistul economic Dragos Cabat.  Argumentele sale, mai tarziu in aceasta seara.  

Guvernul promite că datele personale ale românilor nu vor intra în posesia SRI, odată cu implementarea Cloud-ului Guvernamental. Este vorba de proiectul finanțat cu 375 de milioane de euro prin PNRR prin care statul intenționează să unifice într-o singură infrastructură IT toate sistemele ministerelor, instituțiilor și autorităților centrale și locale. Directorul executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet, Bogdan Manolea, spune că asigurările executivului  nu sunt suficiente. Un interviu in aceasta seara…

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minutehttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 29 martie 2022