Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 1 aprilie 2022

podoliak-negocieri-ucraina-ap22062582173180.jpg

Membrii delegației ucrainene, ministrul adjunct al Afacerilor Externe Mykola Tochytskyi, stânga, ministrul apărării Oleksiy Reznikov, al doilea din stânga, consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mykhailo Podoliak, dreapta
Sursa imaginii: 
Maxim Guchek/BelTA Pool Photo via AP

Delegaţiile Rusiei şi Ucrainei au reluat negocierile, prin videoconferinţă. Seful echipei diplomatice  ruse, Vladimir Medinski transmite ca poziţia Moscovei privind Crimeea şi Donbas nu s-a modificat. Rușii încearcă să se regrupeze, să se aprovizioneze și să-și consolideze ofensiva în estul separatist, declara recent  secretarul general al NATO. O veste buna vine din Mariupol , de unde Crucea Rosie a reusit sa evacueze 2000 de oameni.

sumarul emisiunii 40 de minute 

Demersul parlamentarilor români primiţi în audienţă de ambasadorul Rusiei la Bucureşti nu are nici o valoare oficială,  spune  ministrul de Externe Bogdan Aurescu. El a indemnat si la prudenta in privinta anuntatei retrageri a trupelor ruse din Ucraina. Bogdan Aurescu a fost invitat la RFI, veti asculta un fragment din interviu in aceasta seara.

Florin Citu spune ca maine isi va anunta decizia, daca pleaca sau nu din fruntea PNL si se declara dezamagit de situatie. Doua sedinte ale conducerii liberale sunt programate, una maine, la apelul lui Citu, alta duminica, la initiativa celor care vor sa-l schimbe pe actualul lider. Surse politice sustin ca la sefia partidului va fi instalat premierul Ciuca.

Iar Rusia nu va sista livrările de gaze naturale către Europa începând de astazi dar decizia de a accepta doar plăți în ruble rămâne cea mai de încredere opțiune pentru Moscova, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Comentariile lui vin după ce în urmă cu o zi președintele Vladimir Putin a anunțat că „țările neprietenoase” față de Rusia, listă care curpinde  toate statele membre ale Uniunii Europene, vor plati gazele naturale rusești în ruble.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minutehttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 1 aprilie 2022