Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 7 aprilie 2022

Elena Udrea condamnata definitiv inchisoare.jpg

Verdict definitiv în dosarul Gala Bute: Elena Udrea, şase ani după gratii
Verdict definitiv în dosarul Gala Bute: Elena Udrea, şase ani după gratii
Sursa imaginii: 
RFI România / arhivă

Elena Udrea a fost condamnata definitiv la şase ani de închisoare în dosarul Gala Bute. ICCJ a respins contestaţia în anulare depusă de fostul ministru al Dezvoltarii regionale si Turismului. Avocaţii săi invocau o decizie a Curţii Constituţionale privind modalitatea nelegală de constituire a completurilor de cinci judecători de la Instanţa supremă. Elena Udrea a parasit Romania in aceasta dimineata si a fost data in urmarire generala.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Evacuari in masa in estul Ucrainei in asteptarea unei ofensive puternice a armatei ruse. Intre timp, Polonia acuza Rusia de genocid dupa masacrul de la Bucea. Autoritatile din Mariupol anunta ca Rusia „deportează cu forța” medici, asistenți medicali și civili din oras, pentru a mușamaliza crime de război.  Aproximativ 40.000 de civili ar fi fost strămutați.

Desi a adoptat 5 pachete de sanctiuni impotriva Moscovei, UE amana o decizie in privinta petrolului si gazelor rusesti. Nici Romania, dependenta in mica masura de hidrocarburile  importate din Rusia, nu poate renunta de azi pe maine, i-ar trebui trei-patru ani apreciaza Claudiu Nasui, fost ministru al Economiei. Intre timp, o rezolutie a PE prin care se cere un embargo imediat asupra petrolului, gazelor si carbunelui din Federatia Rusa a fost adoptata cu o larga majoritate.

Iar angajatii TMK Artrom din Reșița și Slatina au protestat astazi la Bucuresti. Ei cer anumite derogări, după ce ANAF a blocat conturile companiei, aplicând sancțiuni în linie cu alte state europene în urma declanșării  razboiului din Ucraina. Compania e controlata de un om de afaceri rus.

 
Emisiunea 40 de minute din data de 7 aprilie 2022