Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 8 aprilie 2022

ucraina_razboi.jpg

Locatarul unui bloc distrus din orașul ucrainean Borodyanka caută printre dărâmături în speranța de a găsi bunuri care îi aparțin, 5 aprilie 2022
Sursa imaginii: 
© Vadim Ghirda, AP via France24

Două rachete rusești au lovit o gară din Kramatorsk, în estul Ucrainei, ucigând 30 de oameni și rănind alți aproximativ 100. Armata ucraineană avertizeaza inca odata ca după retragerea din Kiev si imprejurimi, rușii pregătesc o ofensivă în est și continuă asediul în Mariupol. Sunt informatii despre mii de oameni deportati cu forta in Rusia, unii dintre ei dusi in insula Sahalin. Analizam in 40 de minute si ce inseamna retragerea armatei ruse in Donbas si modul in care ar putea evolua razboiul cu fortele agresoare masate acolo.  

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Corupția din România devine și mai greu de demascat iar viitoarea Lege a avertizorului de integritate nu îi va proteja pe cei care raportează încălcări ale legii, avertizeaza organizatia Active Watch. Proiectul initiat de Guvern cuprinde o serie de prevederi care blocheaza accesul la informatii de interes public si descurajeaza din start persoanele care raportează  fapte ilegale.

Parlamentul de la Chișinău a adoptat o lege ce prevedere ca media care difuzează conținuturi calificate drept dezinformare riscă amenzi de până la 100.000 de lei, circa 5.000 de euro. În cazul în care legea va fi incalcata in mod repetat, trustului în cauză îi va fi suspendată licența de emisie.

Iar duminica este primul tur al alegerilor prezidentiale in Franta. Intrebarea este daca va reuși președintele Emmanuel Macron să își asigure un nou mandat la Palatul Elysee sau va fi infrant de unul dintre contracandidații săi.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 8 aprilie 2022