Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dragoș Gavrilescu – Design thinking cu aromă românească

foto_dragos_gavrilescu.jpg

Sursa imaginii: 
Mirel Bran

Mergem în viitor pentru că acolo se află soluţiile la problemele noastre din prezent. Noi, oamenii, suntem fiinţe temporale. Trăim în trei dimensiuni spaţiale la care se adaugă încă una care este timpul.

 

 

Timpul nu este decât o altă dimensiune a spaţiului iar spaţiul în care trăim noi are trei dimensiuni. Trotuarul pe care mergi are o lăţime, o lungime şi o adâncime. La întâlnirea dintre aceste trei dimensiuni se află ceea ce tu numeşti spaţiu. Ai senzaţia că pleci dintr-un punct şi ajungi în alt punct datorită acestei trinităţi spaţiale. Timpul are aceeaşi structură trinitară. E ca Sfânta Treime compusă din tată, fiu şi duh. Timpul este despicat în trei părţi, ca şi spaţiul. Are un trecut, un prezent şi un viitor. În trecutul tău ai făcut nişte lucruri care ţi-au adus nişte beneficii dar ţi-au creat şi nişte probleme de care te loveşti acum, în prezentul tău. Poţi sta lipit de probleme cu ochii întorşi către trecut de unde te alimentezi cu nostalgia vremurilor bune. 

Găsiţi treaba asta la cei care mai spun şi azi : « Bă, ce bine era pe vremea lui Ceauşescu ! ». Când stai cu ochii pe trecut, stai de fapt lipit de problemă. Ca să rezolvi problema însa ai la îndemână ceea ce numim viitor. Acolo se află ceea ce numeşti « soluţie ». Adică proiectezi cu mintea ta ceva care se uită la problema prezentă dintr-un unghi nou. Te duci cu gândul în viitor şi zici : « ce trebuie să fac azi în aşa fel încât să ajung mâine unde îmi doresc eu » ? Dar ca să ajungi de la « azi » la « mâine » ai nevoie să faci un drum de la ceea ce îţi doreşti acum la ceea ce vei avea mâine. Acest drum se poate face în multe feluri. Este de fapt un proces iar acest proces poate fi structurat de mai multe metode. De consultanţă, de coaching, de NLP, de PCM, de constelaţii sistemice, de Lean Six Sigma, de prospectivă şi de o grămadă de alte metode despre care am vorbit la emisiunea « Noi venim din viitor ». Ele sunt la fel de eficiente pentru un individ ca şi pentru o companie. Astăzi vom vorbi despre ceva nou : Design Thinking. E una din metodele cu care pleci din prezent cu o problemă, te duci în viitor unde vezi o soluţie şi te întorci în prezent cu această soluţie în buzunarul minţii tale. L-am invitat astăzi la emisiunea « Noi venim din viitor » pe Dragoş Gavrilescu, capul răutăţilor din acest domeniu în România. Este co-fondator şi managing partner la Design Thinking Society din România unde lucrează cu liga mare : Orange, Vodafone, Carrefour, Lidl, Raiffeisen Bank, Allianz Insurance, Société Générale şi alte firme de genul ăsta. Este consultant în afaceri, coach şcolit la Noble Manhattan Coaching şi multe altele despre care vom afla în acest interviu. Mai multe despre el şi proiectele lui puteţi afla la adresa : https://designthinkingsociety.com

 

Toate edițiile emisiunii Noi venim din viitor: https://www.rfi.ro/tag/noi-venim-din-viitor