Actualitatea de joi, 14 aprilie 2022

crucisator_rusia.jpg

Crucișătorul Moskva în noiembrie 2021
Sursa imaginii: 
© Alexey Pavlishak, Reuters via France24

Experții militari analizeaza distrugerea navei amiral a Rusiei din Marea Neagră, crucisatorul Moscova, pe care ucrainenii sustin ca au lovit-o cu rachete. O reușită cu o valoare simbolică, dar și militară, spun specialistii. Pe de alta parte, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe apreciaza ca deocamdata Romania nu este in pericol, o reactie la declaratia presedintelui Zelenski potrivit careia, daca Ucraina cade, Romania, Polonia si Republica Moldova vor fi urmatoarele tinte ale Rusiei.

sumarul emisiunii 40 de minute 

Mai multe mișcări civice din Iași solicită Guvernului să pună la dispoziţie terenuri în judeţele Moldovei pentru relocarea firmelor din Ucraina afectate de război. Este necesar un inventar al halelor si clădirilor aflate în proprietatea statului în judeţele din regiune, spun asociatiile. Incercam sa ne lamurim daca vom reusi sa atragem capacitati industriale sau de servicii din zona Ucrainei.  

Legea offshore ajunge maine in Parlament. Potrivit proiectului aprobat în Coaliție, exploatarea gazelor din Marea Neagră va putea începe din 2026. De asemenea, se va elimina impozitul suplimentar pentru companii în cazul veniturilor obtinute in plus. 

Comitetul pentru Prevenirea Torturii al Consiliului Europei cere autorităţilor române să continue reforma sistemului penitenciar pentru a remedia unele deficienţe grave şi persistente. Torturarea detinutilor dar si suprapopularea inchisorilor sunt principalele probleme identificate intr-un raport.  

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 14 aprilie 2022